avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... datorie sau...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

datorie sau...

Buna ziua,


Cazul pe care vreau sa il supun atentiei dvs este urmatorul:

in luna mai a.c. am primit o oferta comerciala de la o firma pentru materiale de constructii.
In timpul negocierilor, firma in cauza s-a angajat, prin directorul general, ca va presta si servicii de constructie, va asigura si uneltele necesare desfasurarii activitatii, cazarea si masa echipei este in sarcina dumnealor. Evident nici aceste promisiuni, nici oferta nu a fost semnata de ambele parti.
In perioada imediat urmatoare, s-a inceput constructia. In afara de faptul ca firma a adus materialele de constructii, nimic din ceea ce se discutase nu s-a intamplat, in sensul ca toate uneltele necesare a trebuit sa le achizitionam noi, sa asiguram cazare +masa muncitorilor. De fiecare data cand discutam despre aceste aspecte, directorul general ne asigura, verbal, ca se vor scadea cheltuielile la final.
Intre timp, au fost livrate materiale pe care nu le cuprinsese in oferta, muncitorii recomandati (impusi) de firma in cauza au consumat mai mult decat era necesar (a se citi au stricat materialele).
Evident ca, in final, cu toate observatiile de natura tehnica pe care le-am facut sefului de echipa ( am aflat ulterior ca este de fapt ruda cu directorul firmei) nu au fost luate in consideratie, ba chiar am fost luati in deradere ("se pricepe toata lumea la constructii, fotbal si politica in tara asta") si nu au fost remediate.
Proiectul conform caruia trebuia realizata constructia era complet, dar echipa nu a finalizat constructia.
Toate reparatiile/ajustarile ulterioare pentru a da un aspect cat de cat normal; constructiei au presupus alte cheltuieli secundare .
Absolut toate etapele sunt filmate si se poate vedea foarte clar cum au evoluat lucrurile si stadiul in care au fost lasate lucrarile.

Din cate stiu eu, o relatie comerciala este valabila daca intre parti exista cel putin una din urmatoarele documente:
- contract vanzare-cumparare/prestari servicii
- factura fiscala semnata de ambele parti
in cazul in care intre parti nu exista nici macar unul dintre documentele de mai sus, dar livrarea unor marfuri s-a facut fara a fi semnata o comanda de catre beneficiar, iar la destinatie a fost semnat doar avizul de expeditie marfa, fara a fi urmata de emiterea unei facturi fiscale, in cat timp se poate emite factura fiscala?

daca nu exista factura fiscala/contract, o parte din marfa a fost returnata si s-a intocmit aviz de retur, se considera datorie comerciala sau nu pentru diferenta de marfa nereturnata?
furnizorul poate, doar in baza unor avize, sa pretinda plata marfurilor nefacturate?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: cercetas , utilizator 13:40, 27 August 2009
Daca ati mers doar pe cuvant si nu pe un contract de furnizare materiale si executie lucrari, este culpa d-voastra foarte grava.
Asa cum inteleg eu materialele ar putea fi neanregistrate in firma care v-a furnizat materialele si executat lucrarile, de aceea nu vi -sau emis facturi.
Interesant este de stiut daca ati facut plata materialelor si in ce temei?
Asa ca, eu consider ca veti ramane cu ceea ce aveti si cu banii dati pana acum.
Totusi putei apela la un avocat care sa va indrume in solutionarea problemei.
Buna ziua,

livrarea materialelor s-a facut in transe.
Pentru prima transa mi s-a emis intai factura proforma a doua zi de la livrare, iar factura fiscala in 3 zile de la livrarea materialelor. In consecinta am platit acea factura fiscala.
Ulterior nu s-a mai emis factura fiscala, dar nici nu am mai platit.

Cat despre culpa...recunosc ca nu am insistat asupra contractului, desi am cerut initial un draft care nu mi s-a furnizat.Dar nici furnizorul de materiale/servicii nu a revenit asupra acestui subiect, ba mai mult, am constat la o verificare sumara faptul ca pentru a doua si a treia transa modificase (ridicase) pretul materialelor inscrise in avize. Am semnalat acest lucru si s-a remediat printr-o proforma (pe care nu am achitat-o, neavand termen de plata inscris pe ea si nefiind semnata, stampilata).
Multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata factura in lipsa comenzii barry_w barry_w O firma F1 a executat niste produse in baza unei intelegeri verbale intre patronii celor 2 firme. Firma F2 a primit produsele si le-a vandut firmei F3. Firma ... (vezi toată discuția)
Art 248 alin 1 cpp mariana_d mariana_d Buna seara, Am cateva probleme pentru care am nevoie de un sfat din partea dumneavoastra: anul trecut (2009) in baza unor negocieri (nu in scris) am inceput ... (vezi toată discuția)
Curs valutar utilizat crystyna2000 crystyna2000 Situatia este urmatoarea: achizitia de marfuri intracomunitare(materiale) 1)-emitere proforma data 21.01.13 2)-plata proforma 22.01.13 3)-livrare marfuri ... (vezi toată discuția)