avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conditiile de iesire in tara ale unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conditiile de iesire in tara ale unui minor

Divortat, custodie comuna, copil minor. Mama copilului imi cere acordul pentru a pleca in strainatate cu copilul. Pana acum imi spunea locul si data pentru acord. Acum nu vrea sa-mi mai spuna ci imi cere un acord pe un an ca asa cere legea mai nou. Nu stiu daca conteaza, dar mama nu lasa copilul sa plece cu mine si nici nu-mi zice nimic de el.
Ma lamureste si pe mine cineva? Nu mai am dreptul sa stiu unde si cand pleaca copilul meu? Sunt tata doar ca sa platesc pensie?
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 12:30, 27 Octombrie 2016
Buna dimineata,

In mod normal exista o obligatie in sarcina mamei de a va oferi informatii corecte si actuale cu privire la starea minorului, inclusiv cu privire la locul, data si motivul deplasarilor in strainatate.

In ceea ce priveste declaratia notariala privind acordul dvs. pentru deplasarile minorului in strainatate, aceasta poate fi data pe o anumita perioada (de un an de exemplu) pentru multiple iesiri in situatia in care minorul urmeaza sa calatoreasca in decursul acelei perioade de mai multe ori (pentru a evita deplasarile la notar de fiecare data).

Insa, acordul poate fi dat si cu privire la o anumita deplasare in strainatate cuprinsa intr-o perioada mai determinata (de ex. 01.11-7.11.2016) si strict cu privire la o anumita destinatie.

Eventual incercati sa aflati care este motivul pentru care va solicita acordul pentru deplasari in strainatate timp de un an, pentru ca nu s-au prea schimbat conditiile de iesire din tara cu minorii insotiti doar de un parinte.

Daca aveti totusi nelamuriri, puteti suna la Politia de Frontiera la biroul de informatii si cred ca va vor lamuri cu privire la orice aspect.
Mama copilului deja s-a dus cu o alta ocazia in instanta sa ceara acordul desi i-am zis ca ii dau acordul. Daca nu ii dau pentru un an sigur iar se duce. Eu nu am timp si nervi de mers la judecator cum are ea. Dar nici chiar asa sa nu stiu nimic de copilul nostru. Asa ca pot sa ii zic ca ii dau acordul pentru perioada si locul in care ma anunta ca iese din tara cu copilul? Sau e ilegal asa ca s-a shimbat acordul.
daca nu va zice unde si de ce mmerge cu copilul nu ii dati nimic, hotararea cu privire la deplasare trebuie sa o luati impreuna. Faceti-i un mail mamei si cereti-i informatii.
In baza carei legi pot sa-mi spuna unde si cand pleaca? Mereu cand ii cer ceva imi spune sa ii arat articolul din lege ce zice ca pot sa o intreb asta. Dupa care ma ameninta ca se duce la judecator si o sa vad eu ca pierd custodia copilului.
In baza aceleiasi legi in care va cere ea acordul.. cand va cere acordul sa va indice in baza carui art vi-l cere X-(

Art. 397 codul civil

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi

După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

legea 272/004 actualizata
Art. 36
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Procura notariala - iesire minor din tara mihai_adrian mihai_adrian Buna ziua. Am si eu o situatie. Am divortat, si in urma divortului instanta a hotarat custodia comuna a copilului cu domiciliul la mama. Fosta sotie m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului againstPAS againstPAS Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa: - legea spune ... (vezi toată discuția)