avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura divorţului când există copii minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura divorţului când există copii minori

Buna ziua,

Casatorita de 7 ani, 1 copil de 3 ani. In prezent locuim toti 3 in casa cumnatei mele si avem un apartament comun care este scos la inchiriat.
Eu as vrea sa divortam (eu sa revin la numele de fata) iar el vrea sa nu divortam ( sa stam asa, fericiti de fatada doar pentru copil).
Amandoi in schimb vrem sa ramanem impruna sub acelasi acoperis, de dragul copilului si pentru ca ne e logistic mult mai usor sa ne impartim sarcinile in ceea ce priveste copilul.

Eu ii voi propune ca vreau sa revin la numele de fata. Moral, sa am libertate si pentru ca ma doare acest frecus si santaj.

Am citit procedura si aparent va fi usor sa ne decidem asupra custodiei comune, asupra numelui, etc.
In ce priveste domiciliul meu ar trebui efectiv sa ii dau afara pe chiriasi si sa ma mut la 3 camere pentru ca sa se efectueze ancheta sociala acolo sau pot ramane in casa cumnatei in care locuim acum si unde nu am mutatie iar ancheta sa se faca aici?

Cat priveste domiciliul minorului, aici s-ar putea sa nu mai fie asa simplu: stiu sigur ca nu imi va da mie copilul ( nici macar pe hartie). Ar putea sa ma scoata inapta sa am grija de copil pentru ca am un program de lucru in care plec de la 7 (dupa ce duc copilul la gradinita) si vin la 6? Ca el e cel care are un program flexibil si face toate treburile prin casa? face cumparaturi? spala geamurile? face de mancare - adica, ma substituie in absenta mea? Ca baiatul nostru minor este mult mai atasat de el ? vizibil si fapt stiut de toata lumea. mentionez si faptul ca toti cei din jurul meu stiu ca el este eroina casei si ca eu stau doar plecata (la birou) si ar putea depune marturii.

Adica, ce intreb eu este: daca nu ne intelegem amiabil ca ramanem impreuna de dragul copilului dar divortati ca nume si ajungem in instanta....as putea pierde copilul? I-ar putea fi incredintat lui? Mentionez inca o data, am serviciu stabil de 8 ani de zile, am un venit de 2400 lei lunar si am, impreuna cu el un apartament care este inchiriat. (in ultima instanta m-as putea muta la 3 camere si sa platesc singura rata). Dimineata sa duc copilul la gradinita si seara sa il ia el de la 4-6 pana cand vin eu.

Pot pierde copilul?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 03:04, 23 Octombrie 2016
Mergeti la un avocat. Nu stiu ce inseamna sa pierdeti copilul in acceptiunea dv.
Psihologii spun ca ambii ati putea sa-l pierdeti daca il induceti in eroare pe copil in situatia de fapt de a locui impreuna pe cand sunteti despartiti.
Copilul, spre binele lui, ar trebui sa stea la acel parinte cel mai dispus la colaborare cu celalalt parinte si la timp si ingrijire dedicate copilului. Nu stiu detaliile in situatia dv.

Pe de alta parte, nu inteleg nici cum va e usor sa fiti de acord privind numele dupa casatorie si "custodia" comuna, atata timp cat nu aveti un acord privind decizia divortului.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2016
Liliana Gradinaru, Avocat
Se poate rezolva tot.
Copilul îl puteți obține.
Mai toate mamele lucrează.
Dacă veți avea avocat angajat va fi și mai ușor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca va mutati in apartament, aveti sanse mari sa obtineti locuinta copilul la d-voastra, desi era mai bine daca stateati acolo de mai mult timp. Asa cum spuneti, daca veti fi cu copilul de la 18 seara, asta este o situatie normala in orice familie deci din acest punct de vedere nu ati avea de ce-l "pierde" (cum spuneti d-voastra). E totusi ciudata ideea d-voastra de a locui in acelasi loc cu "viitorul fost" sot, nu stiu ce castigati prin divort in acest caz pentru ca nu va veti putea vedea linistiti fiecare de viata lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu probleme tartoru2004 tartoru2004 Buna ziua, Am o matusa care este maritata de 4 ani, acum s-a hotarat sa bage divort pentru ca, numai suporta scandalurile, certurile si amenintarile ... (vezi toată discuția)
Buna. doresc sa depun actele de divort. sotul este de acord si ... CristianaH CristianaH Buna. Doresc sa depun actele de divort. Sotul este de acord si el. Nu ne intelegem in ceea ce priveste custodia celui mic. Eu speram la o custodie comuna,sa ... (vezi toată discuția)
Divort cat mai simplu carina_b carina_b Buna ziua, Sincer la acest moment nici nu prea stiu cum sa incep. Ideea este sa gasesc o cale cat mai simpla si cat mai usor de suportat la cea ce va urma. ... (vezi toată discuția)