avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sfat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sfat

Nu sunt avocat, ci am studii juridice. Am un credit de nevoi personale fara ipoteca incheiat cu o banca. In acest contract ANPC a sanctionat banca in 2010 pentru faptul ca incepand cu 27.12.2008 (data aplicarii prev OUG 174/2008) nu a implementat acestui contract o dobanda variabila transparenta conform actului normativ mentionat. Banca a contestat pv-ul si a pierdut procesul. Ulterior, intrucat a refuzat sa puna in aplicare procesul verbal, a mai fost sanctionata inca de doua ori, pierzand de fiecare data procesul... Am deschis si eu un al 4-lea proces la Judecatoria Sectorului 1, iar domnul judecator doctor a respins cererea de chemare in judecata astfel:
- pe capatul de cerere prin care solicitam transparentizarea sau eliminarea dobanzii pana la incheierea unui act aditional - l-a respins pe analizand motive straine de cele solicitate (inghetare curs);
- pe capatul de cerere privind comisionul de acordare - l-a argumentat si respins ca neintemeiat;
- alte 4 capete de cerere au ramas neargumentate si nemotivate, s-a pus doar mentiunea "respinge in rest actiunea ca neintemeiata"
Am facut Cerere de completare a dispozitivului care a fost respins motivand ca aduc argumente ce fac obiectul analizei instantei de apel. Am facut si apel impotriva incheierii de sedinta, ce a fost respins si argumentat pe aceleasi considerente prin Sentita din Apelul propriu-zis.
De asemenea, am facut si Apel la hotararea in cauza, prin care am solicitat in principal anularea/casarea hotararii, invocand exhaustiv practica judecatoreasca ce releva faptul ca "motivarea sumară şi confuză a unei hotărâri judecătoreşti echivalează cu nemotivarea hotărârii", respectiv faptul ca nu cuprinde motivele pe care se întemeiaza, cuprinde motive contradictorii, unele motive străine de natura cauzei. Aceste argumente mi-au fost respinse, instanta considerand ca intrucat exista mentiunea "respinge in rest actiunea ca neintemeiata" s-a intrat in cercetarea fondului... Mi-a fost admis in schimb ceea ce am solicitat in subsidiar, insa instanta nu a tinut cont de faptul ca am la dosar hotarari definitive in acelasi contract (sunt convins ca nu a citit dosarul ca si instanta de fond si a mers tot pe copy-paste) si mi-a fixat o dobanda fixa, prejudiciabila. Practic, in prezent, sunt doua sentinte care se bat cap in cap. Motivarea a venit in urma cu aproximativ 10 zile, dupa aprox 4 luni de la pronuntare, astfel ca pana in momentul in care nu am intrat in posesia motivarii eu nu am stiut ca sentinta a fost data fara sa se tina seama de celelalte sentinte, desi am insistat prin fiecare act, inclusiv am mentionat in petit. Ce mai este de facut, avand in vedere ca art.509 alin.(1) pct.9 din Cpc (există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri) stabileste termenul de exercitare a revizuirii in 30 de zile de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri, iar hotararea a ramas definitiva in urma cu aprox. 4 luni, eu nu am stiut ca in considerente nu se va tine cont de hotararea initiala?
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2016
burdy_1, utilizator
Cel mai recent răspuns: burdy_1 , utilizator 09:31, 22 Octombrie 2016
Termenul se socoteste de la momentul comunicarii hotararii.
In art 511 din Cpc scrie dupa cum am mentionat in postare, termenul de exercitare a revizuirii este de o luna de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri:
[ link extern ]
E vorba de art. 508 alin(1) pct 8 si nu 9 (există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire juliaeva juliaeva Dacă instanța nu redactează hotărârea în termen de o lună, cum se poate introduce Cererea de revizuire ( cunoscând doar soluția pe scurt) ? (vezi toată discuția)
Cerere revizuire mjion mjion Buna ziua, am inregistrat la ICCJ o cerere de revizuire, pentru o sentinta data de CABuc, contencios admfiscal. In ce consta sedinta de revizuire?In cerere am ... (vezi toată discuția)
Revizuire incalcare autoritate lucru judecat aidu aidu Art. 509: Obiectul şi motivele revizuirii (1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 8. ... (vezi toată discuția)