un petent in cazul in care a formulat plangere impotriva rezolutiei procurorului de netrimitere in judecata este obligat sa se prezinte la proces ? daca are avocat acesta se poate prezenta la proces fara petent ?
Nu este vorba despre rezolutia procurorului, ci despre ordonanta procurorului.
Cat priveste neprezentarea petentului, dispozitiile art. 341 Cpp - Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară - stipuleaza :
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare şi dispune citarea petentului şi a intimaţilor şi încunoştinţarea procurorului, cu menţiunea că pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii. Dacă în cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală, petentul şi intimaţii pot formula cereri şi ridica excepţii şi cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale.
----------
(5) Plângerea se soluţionează în camera de consiliu, cu participarea procurorului, prin încheiere motivată, pronunţată în camera de consiliu. Neprezentarea persoanelor citate conform alin. (2) nu împiedică soluţionarea plângerii.
Doar ca fapt divers, ar fi in avantajul dvs. sa va prezentati la termenul de soluţionare a plângerii.
Prezenta avocatului este importanta la acest proces intrucat persoana vatamata nu are nimic de spus daca are avocat.
Instanta nu o intreaba nimic.
Nicio parte nu poate fi obligata, in nicio procedura judiciara penala, sa fie prezenta la judecata decat daca este nevoie de audierea sa, ori s-a dispus o masura preventiva prin care a fost obligat inculpatul sa fie prezent la judecata.
Sau altfel spus, orice parte poate fi obligata, intr-o procedura judiciara penala, sa fie prezenta la judecata, daca este nevoie de audierea sa, ori daca s-a dispus o masura preventiva prin care a fost obligat inculpatul sa fie prezent la judecata.
In plus, nu ar fi lipsit de relevanta ca petentul sa fie prezent la termenul de soluţionare a plângerii, ca sa vada exact ce se intampla acolo si cum îl reprezinta avocatul.
Dreptul părții de a fi prezenta la judecata nu poate fi îngrădit de instanta...doar este vorba de un drept și nu de o obligatie...
În general, esențial este momentul alegerii (angajarii) avocatului pentru ca ulterior degeaba ii place sau nu cum pledează acesta in aceste cazuri...
Avocatul se angajează pe baza de încredere și pe baza de inspirație.
Inspirația clientului poate sa fie mai importanta decât încrederea deoarece se spune sa nu mergi cu sacul la pomul lăudat.
Pomul lăudat a dat poame multe cândva...dar e posibil sa nu dea în fiecare an tot atâtea poame...as adauga eu...
Pe de alta parte, indiferent ca ii place sau nu cum pledează avocatul nu înseamnă că partea știe dacă a pledat sau nu bine acesta.
Nu știu cat îl ajuta sa meargă la proces din moment ce nu poate face o apreciere calificata.
Avocatul poate spune povesti nemuritoare și sa ii placa la client sau sa pledeze bine și sa nu ii placa...
Pe client rezultatul îl interesează în primul rand...si îl poate afla și stand acasă...