avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe sediu IF din locuinta
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe sediu IF din locuinta

Buna seara
Sunt recunoscator daca ma poate ajuta cineva in rezolvarea urmatoarei probleme.
Am un IF din 2004, cu sediu social declarat in locuinta de trei camere, la bloc, in care locuiesc.
In aceasta perioada am dedus in baza unui contract de comodat, din cheltuielile locuintei (apa, energie, gaze) o cota de 1/3 corespunzatoare unei camere in care am declarat sediul.
Obiectul de activitate al IF este distribuirea de produse naturiste in sistem ambulant, fara punct fix de distribuire.
Odata cu noul cod fiscal din ianuarie 2016 s-a impus obligativitatea majorarii impozitului pentru locuintele care sunt si sedii de firme.
Dintr-o greseala de comunicare cu contabilul meu n-am stiut ca trebuie sa fac si sa depun la Primarie pana pe 30.martie o evaluare a locuintei pentru recalcularea impozitului. Am pierdut si termenul de 31 mai.
Am aflat zilele trecute ca problema nu este simpla si risc sa platesc un impozit foarte mare.
Mai pot face ceva pana la sfarsitul anului?
Am contactat un evaluator care mi-a spus ca evaluarile se depun la Primarie numai la inceput de an.
Ar putea cineva sa-mi spuna ce procent de majorare a impozitului risc daca nu depun evaluarea locuintei anul acesta?
Multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: CosticaV , utilizator 19:53, 23 Octombrie 2016
Depuneti acum declaratia si veti plati o amenda (mergeti in audienta si poate scapati cu avertisment) pentru depunerea ei cu intarziere. Daca vindeti ambulant iar nu la sediu, declarati o suprafata mica, 1-2 mp, aferenta activitatii de birou.
Multumesc frumos pentru indumari.
Cu scuze , insist in continuare pana ma lamuresc.
Ce inseamna "declaratie"? (exista un formular?) si unde trebuie depusa, la primarie sau la finante?
Pot depune acum o declaratie fara sa fie insotita de evaluare?
Evaluatorul pe care l-am contactat a spus ca evaluarile se depun numai la inceputul anului.
Pot depune cat mai repede, saptamana viitoare, declaratia (dupa ce ma lamuresc unde) si apoi evaluarea s-o depun ulterior la inceputul anului 2017?
Am uitat sa precizez ca am platit, in trim II impozitul pe apartament pe anul 2016. Ar trebui sa platesc acum numai diferenta de impozit aferenta sediului IF conform noului cod fiscal. Cat ar putea sa mai insemne aceasta diferenta in cazul cel mai defavorabil cand nu mai pot depune evaluarea locuintei pana la sfarsitul anului?
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2016
CosticaV, utilizator
Pana pe 31.05.2016 trebuia depusa o declaratie la Serviciul Public Finante Locale al Primariei, Mergeti acolo si rezolvati fara evaluarea locuintei. Daca faceti cum am zis eu, veti plati un impozit suplimentar care nu este foarte mare.
Multumesc frumos pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie societate in apartament ContSters401262 ContSters401262 Buna ziua, \"M-am trezit\" dupa cateva luni ca la 31 Martie trebuia sa declar ca nu am activitati comerciale in sediul social (apartament). As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Impozit sediu pfa romeo mart romeo mart Buna ziua Asa dori sa pun urmatoarea intrebare pentru o persoana proprietyara imobil in scop mixt adicsa rezidential si nerezidential adica firma pfa in ... (vezi toată discuția)