avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri morale pentru participarea fara voie la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri morale pentru participarea fara voie la testarea unor medicamente

Buna seara! In anul 2009 am fost diagnosticat cu atrofie cerebeloasa si luat in evidenta spitalului Socola Iasi, urmand tratamentul prescris de medic. In anul 2011-2012, mi s-a spus ca voi fi bagat intr-un program al spitalului, in care mi se recolta saptamanal sange, acesta fiind trimis in America, din cate am inteles. De acolo primeam pastile, cate una pt fiecare zi a saptamanii, fara a mi se spune denumirea acestora sau pt ce sunt.Am intrebat medicul despre denumirea lor si mi-a spus ca inca nu sunt pe piata.Totul a durat aproximativ 1 an, timp in care starea mea de stare nu s-a imbunatatit, drept urmare sufar de aceasta boala si astazi. Intr-o emisiune televizata, am vazut ca in acea perioada s-au folosit pacienti de la diferite spitale, inclusiv spitalul Socola Iasi, drept cobai la experimentarea unor medicamente in strainatate, medicii primind pt un pacient intre 80000-150000 euro. Atunci am realizat ca si eu am fost folosit drept cobai, mie spunandu-mi-se ca sunt intr-un program al spitalului, prin care ma ajutau sa primesc medicamente gratuit.
Ce pot face in acest caz?Exista o cale legala prin care cei care si-au batut joc de sanatatea mea sa fie trasi la raspundere?
P.S: Medicamentele respective ma puteau omori.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ised8u , utilizator 21:38, 23 Octombrie 2016
Stimate Domn,

In primul rand trebuie lamurit prin ce ati trecut pentru ca se pare ca nu ati inteles:

Ceea ce vi s-a intamplat a fost ca ati fost inrolat intr-un studiu clinic, si de cele mai multe ori, aceasta inrolare poate fi pe buna dreptate considerata o favoare. Studiile clinice permit administrarea pacientilor de medicamente noi, revolutionare uneori, dar care nu sunt inca pe piata. Inainte de a fi folosite pe pacienti ele au fost testate mult. Scopul studiului este de a compara eficacitatea medicamentului nou contra eficacitatea medicamentului actual folosit ca standard pentru boala respectiva. (asa numitul placebo, pe care in mod eronat il intelegem noi ca fiind cu totul altceva)
Problema este ca pentru a se putea obtine o statistica de calitate nici pacientul, nici medicul nu trebuie sa stie ce medicament primeste pacientul. Se numeste studiu dublu orb. De aceea nu va spuneau denumirea. Eventual puteau sa va spuna ca primiti ori medicamentul X ori Y dar nici noi nu stim ce.

In al doilea rand trebuie sa stie toti cei care citesc ce ati scris ca boala Dumneavoastra nu se trateaza eficient cu nimic in momentul de fata nicaieri in lume
iar daca ati fost inclus intr-un studiu clinic poate inseamna ca cineva, undeva, este foarte aproape sa descopere un tratament, sau a facut-o deja, dar medicamentul nou nu e pe piata pentru ca trebuie indeplinita aceasta formalitate a studiului clinic.

Putem ghici doua lucruri:
1 ori medicamentul nou nu functioneaza mai bine decat standardul, caz in care nu ati suferit un prejudiciu, pentru ca nici "placebo" nu e cu nimic mai bun,
ori
2 ati fost in lotul "martor" care a primit "placebo" ceea ce iar inseamna ca nu ati suferit un prejudiciu, pentru ca asta este standardul de tratament la ora actuala.

Tot ce se poate face pentru Dumneavoastra este sa se oprasca progresia bolii, adica sa nu fiti mai rau decat atunci, dar asta depinde in primul rand de ce a cauzat-o (de exemplu daca a fost cauzata de consumul excesiv de alcool sau alte toxice, intreruperea consumului este esentiala)

Intr-adevar din un punct de vedere se poate spune ca"ati fost folosit drept cobai" pentru ca asta este realitatea: ati fost inclus intr-un studiu, dar asta nu inseamna ca "si-au batut joc de sanatatea Dumneavoastra si trebuie sa raspunda" Eu cred ca oamneii aia au incercat sa va ajute si sa va dea cel mai nou tratament, care nici macar nu era inca pe piata....

Daca nu ati semnat nimic atunci este o problema serioasa, si sunt convins ca veti castiga orice actiune legala veti incepe. Faptul ca ati semnat dar nu stiati ce nu stiu daca "tine" ca nu cred ca v-a fortat cineva sa semnati.

Personal ma indoiesc ca v-au inrolat in studiu fara semnatura Dumneavoastra. Firma pe care ati amintit-o este unul dintre liderii mondiali in studii, nu doar pe animale, si nu se incurca cu doctorii care nu respecta standardele, iar semnarea consimtamantului de catre pacient este un standard minimal.

Sper ca v-am raspuns nelamuririlor Dumneavoastra si ca veti lua deciziile care sa va ofere ceea ce va doriti!

O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot contesta dignosticul pus pe fuga la psihiatrie ? andreea1234566 andreea1234566 Buna ziua In luna iulie am avut niste probleme de sanatate . Lucram in Marea Britanie si locuiam cu partenerul meu cu care eram impreuna de foarte mult timp. ... (vezi toată discuția)
Spitalul elias - fundeni mihalea223 mihalea223 Pe 6 noiembrie mama mea a fost dusa cu salvarea la Elias fiindca spitalul Fundeni nu are primiri urgenta.Ea este diagnosticata din 2001 cu maladia Crohn si ... (vezi toată discuția)
Bolnav de schizofrenie refuză să-și ia tratamentul. este legal să i se administreze cu forța? Nadia9 Nadia9 Bună ziua, mama mea are schizofrenie și ea nu acepta ca este bolnava și nu-și mai ia tratamentul de când a fost internata forțat acum 4 ani. Am vrea sa ... (vezi toată discuția)