avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie apartament

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Vecina mea are doi copii, unul casatorit fara copii care vine la ea de doua ori pe an. Cel de-al doilea copil locuieste langa ea si vine zilnic pe la ea, practic se ingrijeste de ea. De la acesta are si un nepot. Ar vrea sa ii lase celui de-al doilea apartamentul, insa nu poate face un contract de vanzare cumparare deoarece nu are banii ( care din cate am inteles trebuiesc pusi in cont la banca) pt. a incheia tranzactia. Singura cale este donatia, insa i s-a spus ca aceasta poate fi atacata de celalalt copil. In ce fel poate fi atacata, pe ce motiv? Ea nu are probleme psihice etc. De fapt ea ar vrea sa lase singurului nepot apartamentul, insa acesta e minor. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 03:44, 23 Octombrie 2016
Dacă are probleme psihice nici nu poate vinde, nici nu poate dona. Actele ar putea fi atacate și pt lipsa de discernamant sau discernamant atenuat.

Ar putea sa vândă sub 50 mii de lei ca astfel cumpărătorul sa nu fie silit sa dea banii prin banca.
Dacă ar dona, celalalt fiu ar putea ataca actul pt a culege rezerva succesorală.
Poate vinde sau dona nepotului.

Multumesc pt. raspuns, insa nu se poate vinde sub 50000 de lei pt ca exista o grila notariala. Si daca doneaza nepotului, care e diferenta fata de donatia pt. propriu copil. Nu poate fi atacata?
Ați spus că NU are probleme psihice. Pentru cazul dvs. eu cred că cel mai potrivit și sigur este un contract de rentă viageră, prin care se transmite proprietatea bunului către fiu. Acest contract presupune plata unei sume de bani trimestrial către mamă (plătită prin bancă sau numerar-cu dovadă) în schimbul proprietății locuinței. Suma de bani se stabilește de comun acord.
:"> am citit ca are probleme psihice- eu si copiii, nu prea il receptionez pe " Nu"


Multumesc pt. raspuns, insa nu se poate vinde sub 50000 de lei pt ca exista o grila notariala.

Se poate vinde sub pretul din grila, nu aici e problema. Ci ca in realitate e tot o vanzare fictiva, poate fi atacata de celalalt fiu ca donatie deghizata, iar in final fiul isi poate obtine rezerva succesorala.

Si daca doneaza nepotului, care e diferenta fata de donatia pt. propriu copil.

Niciuna in ce priveste un proces din partea celuilalt copil.
Dar daca tot vrea sa ii dea nepotului, sa faca actele in asa fel.

Pt donatie, ar putea vb cu celalalt fiu, daca ar fi de acord cu donatia catre nepot, ar putea semna si el actul.

Mai poate face contract de intretinere cu fiul.

In acest caz, asa cum spunea cineva mai sus, varianta cea mai buna este trac cu renta viagera sau contract de intretinere viagera, acesta presupunand ca al doilea fiu va ingriji mama pana la moarte si se va acupa de toate cele necesare inmormantarii iar imobilul ii va ramane lui dupa decesul mamei. In ultimul caz, ar fi necesar sa aiba la cunostinta si primul fiu despre acest contract de intretinere, astfel nu-l va mai putea contesta cu sanse de castig, dupa decesul mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sau donatie? Yonela.Olt Yonela.Olt Buna ziua! As avea si eu o nelamurire: am 24 de ani si bunicii mei doresc sa-mi lase mostenire casa in care locuiesc, dar cu clauza de intretinere..si as ... (vezi toată discuția)
Testament BENCIU CRISTINA BENCIU CRISTINA daca bunica are o casa proprietate personala si are un fiu si un nepot poate lasa casa prin testament doar nepotului fara ca fiul sa atace testamentul sau ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)