avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract de munca

Salut!

Lucrez intr-un institut al Academiei Romane. In perioada urmatoare voi pleca pentru 8 luni de zile din tara si vreau sa ma suspend de la locul de munca.

Nu am nimic la mana care sa-mi justifice aceasta plecare (bursa etc.).

Am inteles ca pot sa plec pentru o anumita perioada fie pentru motive personale, pregatire profesionala.

Ma puteti indruma catre o sursa de informare in acest sens?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cocoalex , utilizator 17:34, 27 August 2009
Puteti cosulta Codul muncii,art 51,art 54 (interes personal)
Multumesc. Deja gasisem si am citit.
Stiam deja de motive legate de pregatirea profesionala, respectiv interese personale.

Din cate am vazut, aprobarea unui astfel de concediu ramane la latitudinea angajatorului, in cazul meu al directorului. Ce pot sa fac in cazul in care nu este de acord? Care este numarul minim de zile pe care pot sa il obtin in baza legii?
Din pacate daca angajatorul dv. nu este deacord cu acordarea acestui concediu fara plata pentru nevoi personale, nu aveti nici o posibilitate .....Situatiile in care se poate suspenda contractul de munca din initiativa dv. sunt bine determinate de art.51Art. 51. [suspendarea din iniţiativa salariatului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
b) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesională;
e) exercitarea unor funcţii elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
f) participarea la grevă;
g) abrogat
(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.

Daca nu va incadrati aici ......aveti nevoie de acordul angajatorului ....
1. Nu exista text legal care sa prevada un numar minim de zile de concediu fara plata pentru nevoi personale.
2. Legea lasa asta pe seama CCM la nivel de unitate sau a Regulamentului intern.
3. Daca nu aveti asa ceva sunteti "la mana" angajatorului.
4. Cred ca daca discutati si convingeti angajatorul de necesitatea acestui CFP il veti obtine.
Multumesc! Trebuie sa lucrez la argumente in acest caz! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere daniela.ilea daniela.ilea Dupa ce primesc preavizul de 20 de zile pot sa intru in concediul medical? (vezi toată discuția)
In perioada de preaviz. OctavianMaraitu OctavianMaraitu Buna seara, In perioada de preaviz data de angajator, pot cere concediu pentru cresterea copilului? Sotia nu lucreaza, eu indeplinesc conditiile. As mai dori ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim ingrijire copil handicap 7 ani s_cris s_cris buna ziua, as dosi sa aflu in baza carei legi, articol se poate suspenda un contract individual de munca pentru ingrijire copil cu handicap pana la 7 ani. (vezi toată discuția)