avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la succesiune

Buna ziua
in anul 2009 am dat o declaratie ca renuntat la succesiunea mamei mele decedata in anul 2008
In masa succesoarala de la aceea data fost trecut un apartament si o masina , bunuri ce au ramas tatalui meu .
Intamplator am aflat ca tatal meu (cu care eu nu vorbesc in acest moment)in anul 2015 a facut un supliment la acel certificat de mostenire in care nu stiu ce scrie , dar cu acel supliment a putut ceda drepturile de mostenire ale mamei dupa un frate al ei decedat (acel frate nu a fost casatorit si nu a avut copii).
In vara acestui an a murit un alt frate al mamei care la fel nu afost casatorit si nu avut copii .
Am dreptul la succesiunea acestui unchi ?

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:50, 24 Octombrie 2016
Da, aveti dreptul sa-l mosteniti pe unchiul defunct.

Art. 967, alin. (3) Cod Civil: Reprezentarea operează chiar dacă reprezentantul este nedemn faţă de reprezentat sau a renunţat la moştenirea lăsată de acesta ori a fost dezmoştenit de el.
Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2016
Bogdan Costache, Avocat
Multumesc pentru raspuns !
Dar cum se explica faptul ca tatal meu a putut sa cedeze in anul 2015 drepturile succesorale dupa primul unchi care a decedat ?
Si in acel caz nu tot eu eram mostenitor dupa primul unchi decedat ?
Asa-i ca primul unichi a decedat inaintea mamei dvs.?
In cazul in care unchiul a decedat inaintea mamei dumneavoastra nu mai este aplicabila institutia reprezentarii instituita de Codul Civil si, raportat la speta supusa atentiei, tatal va culege intreaga mostenire

In caz contrar, daca unchiul a decedat dupa mama dumneavoastra, ati fi avut dreptul la parte din mostenirea unchiului.
Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2016
Bogdan Costache, Avocat
da

Alte discuții în legătură

Poate fi reprezentat renuntatorul la mostenire? loredana24 loredana24 Bun ziua. poate fi reprezentat renuntatorul in lumina NCC? stiu ca nedemnul poate, dar nu sunt convinsa in legatura cu renuntatorul? va multumesc mult! (vezi toată discuția)
Creditori predecedat josephine_cointreau josephine_cointreau Daca eu vin la mostenirea surorii tatalui meu predecedat, prin reprezentarea acestuia, exista posibilitatea ca creditorii tatalui, cu privire la care nu s-a ... (vezi toată discuția)
Vocație succesorala puedo_2004 puedo_2004 Va rog sa mă lămuriți în următoarea chestiune. O soră a tatălui meu a decedat în 2015,fără copii. Soțul,decedat anterior. Tatăl nostru,și frate cu ... (vezi toată discuția)