avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vocație succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vocație succesorala

Va rog sa mă lămuriți în următoarea chestiune. O soră a tatălui meu a decedat în 2015,fără copii. Soțul,decedat anterior. Tatăl nostru,și frate cu defuncta,a decedat anterior,în 1980. La moștenire venim noi,cei doi frați și mama noastra,ca soție sipravietuitoare. La notariat ni s-a cerut certificat de calitate de mostenitor,iar la notariatul de la ultimul domiciliu al tatălui nostru ni se refuză eliberarea acestuia,"nefiind necesar,deoarece calitatea de mostenitor se dovedește cuacte de stare civilă. " Ce-i de făcut? Cine are dreptate? Notarul de la dom.matusii sau cel de la domiciliul tatălui.
Cel mai recent răspuns: puedo_2004 , utilizator 09:21, 5 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama dvs nu are vocatie succesorala. Este cumnata si nu ruda de sange.
Mostenitori sunteti doar dvs, nepotii de frate predecedat, ca veniti la succesiune in mod direct, prin reprezentare.
Vi s-a cerut certificat de calitate de mostenitor dupa cine? Dupa tata ?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2018
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti nevoie de certificate de mostenitori ai tatalui dv.deoarece urcati in grad succesoral, luandu-i locul, ca descendenti, dar ati putea fi nedemni, renuntatori la mostenire etc., astfel ca vocatia dv. succesorala nu echivaleaza cu mostenitori de fapt si de drept. Deci are dreptate notarul de la domiciliul matusii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie mi se pare ca nu are relevanță.
Si daca ar fi renuntatori, sunt renuntatori la succesiunea tatălui. Vocația succesorala la moștenirea mătușii subzistă. Sunt succesiuni diferite, deci dreptul de opțiune succesorala este diferit.
Pentru nedemnitate, trebuie să existe o hotărâre judecătorească care să o constate.
Tatăl este predecedat, nu postdecedat.
Si in plus, sunt niste cheltuieli ulterioare inutile (după eliberarea certificatului de calitate de moștenitor, trebuie obținut un supliment).
Da,după tata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Mostenire vmandrei vmandrei salut! ieri am fost la notar pentru stabilirea succesiunii...dupa bunica mea care a murit acum 6ani....acum 4ani a murit si mama mea. matusa mea- sora mamei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in 2010 a murit tatal meu si nu s-a facut succesiune ... alin5482 alin5482 buna ziua. in 2010 a murit tatal meu si nu s-a facut succesiune pentru ca nu o avut absolut nimic. in 2020 a decedat bunici si urmeaza sa dezbatem succesiunea. ... (vezi toată discuția)