avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Creditori predecedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Creditori predecedat

Daca eu vin la mostenirea surorii tatalui meu predecedat, prin reprezentarea acestuia, exista posibilitatea ca creditorii tatalui, cu privire la care nu s-a dezbatut mostenirea, sa ma urmareasca pentru bunurile pe care eu le voi mosteni de la sora lui?

Si care ar fi temeiul de drept pentru care pot/nu pot sa urmareasca aceste bunuri?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2016
josephine_cointreau, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:57, 28 Octombrie 2016
@josephine_cointreau, dpmdv ati atins o chestiune fina si anume creditorii reprezentatului.

Opinia mea este ca dvs. in calitate de reprezentant nu aveti treaba cu obligatiile reprezentatului (si cu atat mai mult, daca nu ati acceptat mostenirea acestuia).
De unde rezulta cele de mai sus? Rezulta din urmatoarele texte de lege:

Articolul 965 - Noţiune
Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.


Articolul 967 - Condiţii
(3) Reprezentarea operează chiar dacă reprezentantul este nedemn faţă de reprezentat sau a renunţat la moştenirea lăsată de acesta
[["de reprezentat"]] ori a fost dezmoştenit de el.

Cu alte cuvinte, din textele de mai sus, reiese faptul ca reprezentantul (dvs.) culege partea de mostenire la care este indreptatit direct de la de cuius (de la matusa dvs.), si nu de la reprezentat (tatal dvs.), pentru ca reprezentarea presupune o unica transmitere a drepturilor succesorale de la defunct la reprezentant, si nu o retransmitere prin intermediul reprezentatului.
Lucrurile trebuiesc privite asa - fiecare mostenire reprezinta un patrimoniu, patrimoniu in care exista drepturi (drept de proprietate asupra unor bunuri mobile si imobile) si obligatii (de exemplu datoriile, care se doresc a fi evitate). Bun. Mai departe, datoriile mostenite trebuiesc compensate (platite) cu drepturile mostenite, or in speta supusa analizei, nu ar fi corect si nici legal sa platiti datoriile tatalui dvs. cu bunurile surorii lui, atata vreme cat tatal este predecedat surorii lui, si practic nu ar fi putut sa o mosteneasca (si nici nu a mostenit-o, decedat fiind).

In concluzie, creditorii tatalui dvs., nu va pot urmari pe dvs. pentru bunurile pe care le mosteniti in temeiul reprezentarii succesorale, de la sora tatalui dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2016
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi reprezentat renuntatorul la mostenire? loredana24 loredana24 Bun ziua. poate fi reprezentat renuntatorul in lumina NCC? stiu ca nedemnul poate, dar nu sunt convinsa in legatura cu renuntatorul? va multumesc mult! (vezi toată discuția)
Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)
Efectul general si particular al reprezentarii in materia succesiunii. codeck codeck Imi poate explica cineva va rog in ce consta mai exact efectul general (impartirea pe tulpini a mostenirii) Art 968 NCC si efectul particular Art 969 NCC al ... (vezi toată discuția)