Sunt divortat din anul 2007 si am un copil, 20 de ani, atribuit la proces mamei. Am avut atunci si un proces de partaj, in urma caruia sotia a ramas cu casa, iar mie mi-a platit o sulta stabilita de tribunal. Pana aici totul clar.
Saptamana trecuta a venit la mine fiul meu sa ma anunte ca ar dori - din motive artistice - sa-si schimbe numele de familie, cu al mamei, care e mai sonor. I-am spus ca daca el isi doreste asta, nu e nici un fel de problema, numai ca el mi-a spus ca pentru a reusi acest lucru, pentru a-si schimba buletinul, la politie i s-a cerut o declaratie cum ca fosta mea sotie s-a achitat de sulta, declaratie pe care evident o voi da eu. L-am intrebat daca mama nu mai are documentele bancare, dar el a insistat ca nu, trebuie declaratie.
Cum in ultima saptamana am fost plecat, nu l-am putut ajuta, iar astazi m-am trezit cu un telefon de la o avocata, in care mi se explica ca daca nu dau curs urgent cererii fiului meu, sotia mea ma va actiona in instanta pentru a obtine declaratia.
Si abia in acest moment am devenit suspicios.
Este intr-adevar asa cum spune fiul meu? Pentru schimbare de nume/buletin nou, are nevoie de o declaratie cum ca mama lui mi-a platit sulta in 2007?
Exact asta ma intreb si eu. Eu nu am pretins vreodata altceva, e platita inca din 2008 integral, iar acum vrea o declaratie cum ca a platit-o... necesara pentru schimbarea numelui copilului.
Am intrebat peste tot, am cautat pe net, insa n-am gasit asa ceva.
Probabil ca dreptul dvs la sulta e inscris in cartea funciara. Poate vrea sa vanda , oricum nu conteaza, banii i-ati luat asa ca ar trebui sa dati declaratia aia ( pe care trebuia sa o dati la vremea respectiva), nu aveti de ce sa fiti suspicios, oricum nu aveti vreun drept legat de ap.
daca va da in judecata , veti datora si cheltuieli.
fiul pt -asi schimba buletinul are nevoie de acordul proprietarului, cam atat.
In plus, stiu ca oricum sulta se prescrie dupa 3 ani, asa ca nu stiu ce sens are.
Poate ca doreste sa vanda casa si nu vrea sa-mi spuna, insa nu stiu care e logica, eu nu mai am de 10 nici o treaba cu casa aia. In fine.
Ok, incepe sa se lege. Posibil ca sulta sa mai fie inca la cartea funciara, si atunci fiului meu nu-i ajunge doar acordul proprietarului, adica al mamei.