avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere copii din prima casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere copii din prima casatorie

Buna seara,
Am rugamintea sa imi raspundeti la urmatoarea situatie:
Am doi copii din prima casatorie pt care platesc 33% din salariu pensie de intretinere. Urmeaza sa am un al treilea copil din actuala casatorie pentru care voi alege sa raman eu in concediu paternal, deoarece am un salariu mai mare decat al sotiei. Întrebarile sunt:
1. Platesc pensie de intretinere celor doi copii din prima casatorie din indemnizatia crestere copil? Sau din salariul minim pe economie?
2. In ce procent?

Multumesc,
Robert Bucur
Cel mai recent răspuns: robertbucur , utilizator 22:44, 31 Octombrie 2016
Buna seara,
1. Veti plati pensie celor doi copii din veniturile nete (din salariul maternal).
2. Se va calcula i/3 din 1/2 din acest venit adica veti plati tot cate 1/6 pentru fiecare deci 33%. A se vedea prevederile art. 529 C.Civ.
robertbucur a scris:
Întrebarile sunt:
1. Platesc pensie de intretinere celor doi copii din prima casatorie din indemnizatia crestere copil? Sau din salariul minim pe economie?
2. In ce procent?

Veți plăti raportat la salariul minim pe economie, în procent de 33%.
Nu este legal să va raportați la indemnizația COPILULUI, deoarece nu este un venit al dvs.
Indemnizația pentru al 3-lea copil este dreptul exclusiv al copilului, și nu al fraților săi.
`
Statutul juridic al indemnizației minorului nou-născut este reglementat de ART. 728 din Noul Cod de Procedură Civilă.
Art. 728, alin. 7, Bunurile mobile care nu se pot urmări - Limitele urmăririi veniturilor băneşti:
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
[ link extern ]
Buna seara,
Voi da pensie alimentara 33% din salariul minim net pe economie sau din indemnizatia pt cresterea noului copil?
Mai jos am primit un raspuns ca din salariul minim net pe economie.

Multumesc!!
Pe sentința judecătorească cum aveți fixată obligația:
1) în sumă fixă`?
sau
2) în cotă procentuală`?
`
În cazul că aveți hotărâre care stabilește cota procentuală, dacă indemnizația este mai mare decât salariul minim, și vă lasă inima, atunci vă propun sa le dați după propria conștiință, dar legea prevede că nu mai puțin decât 33% din salariul minim.
Deci ÎN PLUS le puteți da cât doriți, cât vă puteți permite, dar nu puteți coborî sub cota 1/3 din salariul minim.
Nu am sentinta judecatoreasca. Conform Conventiei Civile semnate la Notariat când am divortat, trebuie sa dau 33%.
Absolut voi da cat imi spune constiinta, insa voiam sa stiu clar cat anume ma obliga legea.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare pensie intretinere pe perioada concediului de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani jardelus jardelus sunt in urmatoarea situatie: am de achitat conform sentintelor judecatoresti o pensie de intretinere in bani a copilului minor rezultat din prima mea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vyo vyo Buna seara! As dori sa stiu cum pot sa-l oblig pe fostul sot sa trimita pensia alimentara in mod legal. De 3 ani el nu a mai lucrat nicaieri si mi-a tot spus ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)