avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu Odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu Odihna

Buna ziua in primul rand.Lucrez la o banca din aprilie 2008 si de atunci pana astazi nu am avut concediu de odihna.motivul a fost din partea lor ca am targhet de facut si nu are cine sa ma inlocuiasca pe perioada concediului.Vreau sa-mi iau concediu de odihna neaparat ca am niste probleme de rezolvat.ce e de facut?cum se procedeaza cu trimisul cererii.Nici concediu nici bani pe concediu macar daca imi dadea.
Cel mai recent răspuns: aba1011 , utilizator 10:41, 29 August 2009
Conform legislatiei in vigoare este interzisa plata concediului de odihna neefectuat, cu exceptia cazului cand salariatul pleaca de la societatea respsctiva.
Referitor la cererea de concediu, parerea mea este sa completati cererea si sa o depuneti la resuse umane ( in timp util pentru a avea timp sa va solutioneze cererea).
In cazul in care va loviti de un refuz ii rugati sa va motiveze acest lucru, dar in acelasi timp le spcificati ca va incalca drepturile .
Regula este ca acest concediu de odihna trebuie efectuat.
Dvs trebuie sa faceti o cerere de CO, si eventual daca va refuza va sustineti cauza, pentru ca este dreptul dvs sa beneficiati de CO, mai ales ca nici pe 2008 nu ati efectuat.

codul munci:
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
deci obligat acum tre sa-mi dea concediul de anul trecut pe care nu l-am luat.nu ar avea nici o scuza legala sa nu-mi aprobe?
va multumesc
Obligatie de va acorda concediu efcetiv exista, dar asat nu inseman totusi ca sunt obligati sa vi-l acorde chiar cand doriti dvs.
Din pacate asta este...
va trebui sa va sustineti personal cererea, si sa-i convingeti sa va aprobe atunci cand aveti nevoie.

Nu exista nici o scuza legala pentru a va refuza intrarea in concediu de odihna.
Ar fi putut sa respinga cererea daca va luati concediu in avans din anul viitor pentru ca ati fi terminat zilele de concediu pe acest an, daca ati depus cererea cu 3 secunde inainte de a pleca in concediu.

Alte discuții în legătură

Concediu odihna in preaviz iulianip2000 iulianip2000 Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea speta: Am programat concediu de odihna la compania la care lucrez conform prevederilor legale si ... (vezi toată discuția)
Refuz aprobare concediu Vioreld Vioreld Buna ziua! Avand in vedere ca nu mi-am efectuat concediul de odihna pentru anul 2015 conform programarii, zilele ramase neefectuate pentru anul trecut (si ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala vs. indemnizatia de concediu pe perioada concedierii ilegale codulmuncii codulmuncii daca un salariat a fost concediat ilegal si a castigat drepturile salariale de la momentul concedierii pana la reintegrarea efectiva, in aceste drepturi ... (vezi toată discuția)