avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare de plată - salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare de plată - salariat

Buna ziua !

Vă rog să mă ajutaţi cu câteva sfaturi.

- Ce este o Notificare de plată ?
- Când se poate trimite o Notificare de plată unui salariat
dacă acesta datorează o sumă de bani angajatorului ?
- Ce prevedere legală din Codul muncii
prevede acest drept al angajatorului ?
- Ce condiţii trebuie să îndeplinească un asemenea act ?

Vă rog să mă mai ajutaţi şi cu alte îndrumări utile
legate de acest act.
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 20:52, 26 Octombrie 2016
Nu specificati in ce temei salariatul datoreaza angajatorului suma de bani. Daca a provocat o paguba angajatorului in exercitarea activitatii sale de salariat, veti avea in vedere dispozitiile art. 254 din Codul muncii.
Art. 254
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile
contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu
munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze
neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul
normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în
legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a
pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va
putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3) , nu poate fi
mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
De asemenea, mai exista art.256 C.mun. privind restituirea sumelor nedatorate şi bunurilor necuvenite.

Art. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.

Vedeti si art.1522 C.civ. - Punerea în întârziere de către creditor
(1) Debitorul poate fi pus în întârziere fie printr-o notificare scrisă prin care creditorul îi solicită executarea obligaţiei, fie prin cererea de chemare în judecată.

(2) Dacă prin lege sau prin contract nu se prevede altfel, notificarea se comunică debitorului prin executor judecătoresc sau prin orice alt mijloc care asigură dovada comunicării.

(3) Prin notificare trebuie să se acorde debitorului un termen de executare, ţinând seama de natura obligaţiei şi de împrejurări. Dacă prin notificare nu se acordă un asemenea termen, debitorul poate să execute obligaţia într-un termen rezonabil, calculat din ziua comunicării notificării.

(4) Până la expirarea termenului prevăzut la alin. (3), creditorul poate suspenda executarea propriei obligaţii, poate cere daune-interese, însă nu poate exercita celelalte drepturi prevăzute la Art. 1516, dacă prin lege nu se prevede altfel. Creditorul poate exercita aceste drepturi dacă debitorul îl informează că nu va executa obligaţiile în termenul stabilit sau dacă, la expirarea termenului, obligaţia nu a fost executată.

(5) Cererea de chemare în judecată formulată de creditor, fără ca anterior debitorul să fi fost pus în întârziere, conferă debitorului dreptul de a executa obligaţia într-un termen rezonabil, calculat de la data când cererea i-a fost comunicată. Dacă obligaţia este executată în acest termen, cheltuielile de judecată rămân în sarcina creditorului.
Este vorba despre restituirea unor sume de bani incasate de un angajat,
ca diferente drepturi salariale, in baza unei hotarari judecatoresti,
hotarare care ulterior a fost desfiintata la Apel.
Cred ca vi s-a spus in alt topic , despre cum trebuie procedat .. mai ales daca este vorba despre salariatul care refuza sa restituie acea suma.
Da mi s-a răspuns la întrebarea privind restituirea banilor de către salariat
și vă mulțumesc enorm de mult.

Dar vreau să mă ajutați să înțeleg și despre cum și când se poate folosi o Notificare, care este rolul ei, ce efecte are, ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in plus ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care unui angajat i-au fost acordate mai multe zile de co (in ultimii 2 ani) decat prevedea cim-ul acestuia, angajatorul se poate ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi de natura salariala iulia_crms iulia_crms Buna ziua! Recuperarea drepturilor de natura salariala de la angajati, se face in suma bruta sau neta? Eu stiu din practica instantelor ca se face in suma ... (vezi toată discuția)
Plata eronata sume in plus la salariu elena-f-b elena-f-b Buna ziua, Unui salariat i s-au calculat si platit sume in plus la salariu, timp de 3 luni. Este corect sa se recupereze sumele in plus platite, ... (vezi toată discuția)