avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Prima carte de identitate in lipsa parintilor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Prima carte de identitate in lipsa parintilor

PARINTII PLECATI IN STRAINATATE AI UNUI MINOR CARE A IMPLINIT VARSTA DE 14 ANI SI SE AFLA IN ROMANIA POT IMPUTERNICII PRIN PROCURA DATA LA NOTAR O TERTA PERSOANA DIN ROMANIA PENTRU AI REPREZENTA LEGAL SI IN ACELASI TIMP SA L INSOTEASCA PE ACESTA IN LOCUL LOR LA SPCLEP PENTRU OBTINEREA PRIMEI CARTI DE IDENTITATE
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:16, 31 Octombrie 2016
Da. Sa merga la ambasada/consulat. Vor trimite in tara actele in original iar persoana imputernicita se prezinta cu minorul la ghiseul de evidenta.
REPREZENTANTUL LEGAL AL MINORULUI POATE FI DESEMNAT PRIN PROCURA NOTARIALA DAR NU SI NUMIT.INSTANTA DE TUTELA NUMESTE REPREZENTANTUL LEGAL.AUTORITATEA PARINTEASCA NU POATE FI DELEGATA PRIN PROCURA NOTARIALA.
Si eu stiu ca la 14 ani este obligatorie prezenta unuia dintre parinti sau a reprezentantului legal.
Daca n-au respectat dispozitiile legii 272/2004 ar fi bine s-o faca acum:
[ link extern ]

Art. 104
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Interventie moderator

vlad2006, va rog sa respectati regulamentul de postare in forum: nu mai scrieti exclusiv cu litere mari ca este greu de citit.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare parinti in strainatate, situatie minor andreizabela andreizabela Daca eu plec la sotul meu in Algeria pe o perioada de 2 ani, iar copilul il las cu parintii mei, este ohligatoriu să notific această intenție serviciului ... (vezi toată discuția)
Tutela minor System03 System03 Buna seara! Imi poate fi acordata tutela in cazul in care ambii parinti ai minorului (si ai mei, minorul este fratele meu) sunt plecati in strainatate, la ... (vezi toată discuția)
Cum pot avea grija de un copil de 16 ani care are mama plecata in strainatate ,iar tatal este decedat? Nicunedelcu75 Nicunedelcu75 Mama minorului nu are posibilitatea sa se intoarca in tara,dar este de acord sa am grija de el.Ce pot face legal sa ramana la noi? (vezi toată discuția)