Copilul l-ati putea primi spre crestere si ingrijire, iar mama sa va plateasca pensie de intretinere. Trebuie sa dovediti ca aveti mijloace materiale si o situatie stabila d.p.d.v al locuintei, comportament moral si multa afectiune pentru el. Deasemenea, trebuie sa dovediti - cu acte medicale, ca cel mic este traumatizat si ca mama nu il ingrijeste cum trebuie (martori, alte dovezi). Tineti cont si de faptul ca avand 10 ani, copilul va fi intrebat de instanta cu cine vrea sa locuiasca. Iar absenta Dvs. indelungata s-ar putea sa il faca sa spuna ca vrea la mama, mai ales daca e vorba sa il luati in strainatate, poate fi speriat de schimbare. Si instanta va tine cont de faptul ca o mutare peste granita poate fi traumatizanta pentru el.
Daca nu castigati, puteti face o noua actiune de incredintare.
Pentru a nu chinui insa copilul prin tribunale, sfatul meu este sa faceti mai intai o actiune in stabilirea dreptului Dvs. de vizitare, in care sa obtineti minim 2 luni pe an cu copilul. Il luati la Dvs., il familiarizati cu atmosfera, cu noua Dvs. familie, si vedeti daca se simte bine. Atunci va spune singur in instanta ca vrea sa stea la Dvs., si puteti incepe actiunea de incredintare.
Cat despre partaj, nicio speranta. Aveti, cel mult, un drept de creanta asupra apartmentului cumparat de cumnatul Dvs., daca, dar numai daca, puteti dovedi cu documente, nu cu martori, ca banii trimisi de Dvs. fostei sotii au ajuns la fratele ei care a cumparat acel apartament. Dreptul de creanta inseamna dreptul de a va recupera suma cu care ati contribuit la acel apartament.
Hartiile ar insemna documente bancare de la Dvs. la sotie, de la sotie la frate si de la frate la vanzatorii apartamentului, care sa arate circuitul banilor. Adica, din banca in banca. Daca ati trimis cash sau western union, nu aveti nicio sansa. Proba cu martori se admite doar pentru o valoare maxima de 200 de lei.
Concluzia: cred ca mai important este ce se intampla cu baiatul, asa ca ar trebui sa va concentrati pe acest aspect.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc mult. Minunata idea cu stabilirea dreptului de vizitare. Cit despre divort, un avocat mi-a vorbit de repunere in termen si o contestatie in anulare. Altul mi-a vorbit de o noua judecata, altul de partajarea doar a banilor trimisi pt casa si a bunurilor uitind de apartament, etc. Banii au fost trimisi cu chitanta, dar prin Western Union ( 4x3000€ ) in decurs de o luna si fara a mentiona ca sunt pt casa. Acum am inteles de ce gasea scuze pt a nu deschide un cont in banca si a nu-i trimite banii prin transfer. Am inteles ca dreptul de creanta nu mai exista, au trecut mai mult de 3 ani. Alta varianta ar fi ca vinzatorii apartamentului doar sa depuna marturie in instanta pt ca sa se vada reaua credinta referinduse la cumpararea din 2002 pe numele fratelui si de fapt sa ne centram in cumpararea din 2004, imediat dupa divort cind ea cumpara de la fratele ei. De mod fictiv desigur, dar cu ce bani, s-ar putea pune intrebarea, daca 6 luni inainte de asta, la procesul de divort declara ca nu are medii pt a creste copilul?
Ar putea interesa in instanta urmatoarele fapte verificabile? -suntem casatoriti -eu ii trimit ei banii -in acelasi timp fratele cumpara casa aleasa si platita de ea -ea deschide divortul -ea nu da adresa mea in instanta pt citare si minte -gata divortul, ea este divortata -ea cumpara casa de la frate -ea ma anunta ca suntem divortati ???
Abordarea in temeiul dreptului pozitiv roman, este dezastruasa pt. dvs.! Sunteti rezident al statului unde activati economic si/sau politic (drept de vot)? Se aplica "locus regit actum"! Apelati la norma juridica din statul unde sunteti rezident! Mai multe detalii sunt necesare!
Buna ziua, domna Liliana.
Multumesc pt raspuns. Dar ati putea fi mai explicita va rog?
Detaliile cerute; din anul 2000 sunt resident legal in Spania, cu drept de vot in alegerile locale. De atunci lucrez legal aici si platesc toate impozitele si darile catre statul spaniol (deci si pt banii trimisi fostei sotii) asta chiar daca nu ma pot beneficia de reducerea la impozitul pe venit, pt ca platesc o pensie alimentara, cum li se intimpla altor cetateni, pe motiv ca fiul carui-a eu ii platesc pensia alimentara nu se afla in Spania, ci in Romania si deci fiscul spaniol nu recunoaste asta.
Stimate Domn, va inteleg frustrarea. E dreptul Dvs. sa cereti cat mai multe pareri. Eu, una, ca avocat, nu v-as lua banii intr-un proces pentru recuperarea banilor de apartament, pentru ca nu ati avea sanse in niciuna din formele propuse de avocatii pe la care ati mai fost. Nici pe legea italiana nu puteti face nimic, pentru ca in cazul imobilelor, se aplica legea locului in care se afla imobilul.
Ca i-ati trimis 12.000 de Euro cand erati casatoriti, si acum ii vreti inapoi, nu doar ca s-a prescris, dar in ochii legii aveati obligatia sa va intretineti familia, asa incat nu puteti sa veniti acum sa ii cereti inapoi. Daca exista un traseu al banilor care sa arate ca acestia au ajuns la frate, era alta poveste. Ati fost victima sigura, dar trebuie sa incercati sa treceti peste asta. Este mai important ca fiul Dvs. sa nu fie la randul sau victimizat, asa incat repet sfatul meu de a va concentra asupra acestui aspect.
Cu stima,