Buna ziua,
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin H.G. nr. 1425/2006 şi publicate în Monitorul oficial nr. 882/2006 fac vorbire, între altele, despre accidentul de muncă de traseu definit ca accident survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul.
In conditiile in care durata traseului de la si catre locul de munca totalizeaza zilnic 4 ore ( punctul de lucru fiind fix, dar situat intr-un alt oras la o distanta de 60 km fata de localitatea de domiciliu) aceste ore nu sunt considerate ore de lucru?
Conform legislatiei actuale, in Romania nu este considerat timp de munca.
Exista o decizie a UE care mentioneaza acest timp ca timp de munca, dar trebuie modificata legislatia interna.
In momentul in care v-ati angajat presupun ca ati stiut unde este situat locul de munca, acesta lucru fiind mentionat in CIM.
Din cate cunosc, de curand Curtea Europeana de Justitie a aprobat saptamana trecuta o lege in acest sens, insa nu se aplica celor care au un loc fix de munca ci doar celor care care au un loc mobil gen instalatori, electricieni etc.
La data traspunerii in legislatia nationala se vor face precizari suplimentare legate de deplasare domiciliu spre/ de la locul de munca.
In fisa individuala de instruire in domeniul ssm trebuie sa aveti mentionat traseul de deplasare, perioada in care se face deplasarea, mijlocul de transport cu care se face deplasarea.
In primul rand tin sa va multumesc pentru raspunsul dat!Este adevarat ca am stiut inca de la detasare ce ma va astepta. Ulterior detasarii locul de munca considerat "temporar" a devenit unul FIX. In fisa individuala de instruire in domeniul sanatatii si securitatii in munca este foarte clar precizat traseul de la domiciliu pana la locul de munca inclusiv timpul estimat.
O zi frumoasa!