avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... marto-.regreta minciuna
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

marto-.regreta minciuna

La un partaj bunuri comune martorii partii adverse au mintit.In baza minciunii lor am pierdut procesul la fond la apel si la contestatia in anulare. Acum martorii vor sa dea declaratie ca au mintit.Mai ajuta la ceva? Urmeaza sa introduc cererea de revizuire. Cum trebuie procedat? La revizuire se accepta martorii care recunosc ca au mintit?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters403290 , utilizator 18:59, 29 Octombrie 2016
Dacă au mințit vor răspunde penal și doar asa daca vor fi condamnat ați va va ajuta.

Altfel nu va ajuta regretul lor în revizuire.
le-am facut plangere penala ,nu au recunoscut, plangerea a fost clasata.NUP. Dupa ce am primit NUP, s-au gandit sa recunoasca.Penal nu vor sa raspunda.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2016
ContSters403290, utilizator
Dacă martorului i se va atrage răspunderea penală puteți cere revizuirea hotărârii în termen de o lună din ziua în care ați luat cunoștință de condamnarea martorului. În lipsa unei hotărâri, termenul curge de la data la care ați cunoscut despre împrejurările pentru constatarea infracțiunii nu se mai poate face, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora.

Obiectul și motivele revizuirii
(1) Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:
......................................................
.....................................................
3. un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracțiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul ori în urma judecății, când aceste împrejurări au influențat soluția pronunțată în cauză. În cazul în care constatarea infracțiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, instanța de revizuire se va pronunța mai întâi, pe cale incidentală, asupra existenței sau inexistenței infracțiunii invocate. În acest ultim caz, la judecarea cererii va fi citat și cel învinuit de săvârșirea infracțiunii.

Singurul motiv de revizuire care ar putea fi luat in discutie este cel prevazut de art.509(1)pct.5 NCPC, dar legea se refera strict la "inscrisuri",iar jurisprudenta si doctrina s-au exprimat in mod constant ca, nu intra in aceasta categorie declaratiile de martori chiar date in forma autentica.Ca atare, in opinia mea nu aveti sanse.
OK multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redeschidere proces, dovadă falsă! Battista Battista Recent am descoperit că mi s-a comis o lezare în dreptul de moştenire. În anul 2007 tatăl meu a decedat. În 2010, fratele lui a deschis un proces ... (vezi toată discuția)
Căi de atac împotriva deciziei definitive. Latuta Latuta Bună ziua! Am pierdut un proces și nu sunt mulțumită de decizia finală irevocabilă. Cum pot cere și cum trebuie procedat pentru revizuirea ... (vezi toată discuția)
Proceduri UNGUREZECHIL UNGUREZECHIL Deoarece nu am primit un raspuns concret mai intreb: Se poate judeca o anume speta in alt judet, incepand cu fondul, daca acea speta a fost supusa ... (vezi toată discuția)