avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anulare decizie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anulare decizie concediere

Buna ziua,
rog din suflet un sfat sau o solutie pentru urmatoarea problema:
A fost intocmit un contract individual de munca in data de 15.06.2009, cu incepere de la 17.06.2009. Contractul este semnat de ambele parti. Dat fiind faptul ca acest contract a fost intocmit la sediul unui santier al societatii ( Oradea) iat la sediul social ( constanta) a ajuns cu o oarecare intaziere, a fost depus la ITM in termen util insa cam in penultima zi. Dintr-o eroare, omisiune, nu stiu cum s-o numesc, a fost omisa inregistrarea perioadei de proba in contract, fiind functie de conducere in CCM la nivel unitate este stipulata perioada de proba 90 zile. Pana la data de 02.07.2009, cand a fost emisa o decizie de concediere pe durata perioadei de proba, conform art. 31 alin4' din Codul Muncii, salariatul nu a prestat activitate in sensul contractual, venind cand si cand la santier . Pontajul perioadei respective a fost intocmit de acest salariat si semnat de el ( omitand semnatura conducerii din santier). In acest moment salariatul a actionat societatea in instanta, cerand anularea deciziei de incetare si a notificarii, intrucat in contractul individual de munca nu este stipulata perioada de proba. Repet, a fost o omisiune regretabila. In ce masura societatea poate dovedi ca in CCM este stipulata o perioada de proba ptr functii de conducere dar s-a omis trecerea ei in CIM? Mentionez obiectiv ca salariatul respectiv a reusit sa modifice pontajul pe perioada respectiva, l-a semnat personal si l-a depus ca proba in instanta, cum ca a prestat activitate. Incadrarea a fost facuta ca si Director Economic, insa nu a prestat activitate in acest sens. Nu exista situatii si documente contabile semnate sau emise de persoana in cauza. Rog un consultant sa ma indrume ce este de facut in aceasta situatie. Va multumesc, toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: calin mihai , utilizator 11:55, 1 Septembrie 2009
dvs, pe cine reprezentati, in functie de acest lucru trebuie sa fie si metoda pe care intelegeti sa va aparati? eu am vechime de 5 ani in domeniu juridic, stapanind foarte bine dreptul muncii, incerc sa va ajut daca doriti
cons. jr.B.calin
multumesc pentru promtitudine. eu reprezint angajatorul, sunt inspectorul de resurse umane. sincer, acest contract mi-a parvenit de la santierul Oradea sa il inregistrez, urmand ca celelalte documente sa imi parvina ulterior ( documentele aferente dosarului de personal: fisa post, informarea, fisa de aptitudini, etc). Dar intre timp a intervenit decizia de incetare. Mi-a fost transmisa o decizie neconforma cu legislatia, pe care am transformat-o intr-o decizie de incetare a CIM pe perioada de proba. Abia atunci am observat ca a fost omisa trecerea in CIM a perioadei de proba. O sa ma intrebati probabil de ce este intocmit CIM la punctul de lucru. Conducerea societatii acolo se afla in permanenta, acolo se decide cine si cum se angajeaza. A fost intocmit CIM, semnat de ambele parti si transmis la Constanta spre inregistrare. Nu stiu cum pot dovedi in instanta ca dintr-o eroare nu s-a trecut perioada de proba stipulata in CCM. De altfel, pe toata perioada CIM ( 17.06.2009-.02.07.2009) salariata nu a prestat activitatea pentru care a fost intocmit CIM, conducerea refuzand sa faca vreo plata salariala. Stiu ca e foarte complicata situatia insa personal risc sa mi se impute prejudiciul salarial, daca instanta hotaraste sa o repuna in drepturi si sa fie platita retroactiv. inca odata multumesc pentru orice sfat.
Complicata situatia dv. ca si angajator, in primul rand studiatii un pic prevederile legale ale perioadei de proba:
Art. 31 CM
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Art. 32
(1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 alin. (4), duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de probă constituie vechime în muncă.

Foarte important este si faptul daca angajatul are cunostinta de CCM la nivel de unitate si ce prevede acesta in ceea ce priveste perioada de proba, aceasta este obligatorie sau angajatorul formularea este aceasi ca si cea legala "angajatorul poate stabili"?
Pentru ca dispozitiile CIM au sunt cele care se aplica inaintea dispozitiilor CCM la nivel de unitate .....aceste dispozitii ale CCM la nivel de unitate completeaza dispozitiile CIM, care a fost negociat de parti ....
se poate invoca in fata instantei, de catre reprezentantul dvs.legal, pentru a explica lipsa complectarii perioadei de proba, ca si o eroare materiala, care ar fi putut fi complectata ulterior, eu o consider nulitate relativa, iar pentru a se dispune masura concedierii, trebuiau urmati intocmai procedurile legale din codul muncii, informare,conf.codului muncii, etc, sunt o serie de pasi, juristul dvs trebuia sa se implice mult mai activ.
nu vad de ce sa va impute dvs vina? dvs a-ti intocmit gresit contractul? sau ce va acuza?
ce cere reclamantul in instanta? reangajarea pe post cu plata drepturilor salariale?

Alte discuții în legătură

Desfintare post - cum negociez? v_florina v_florina Buna ziua, Firma la care lucrez mi-a inmanat ieri o notificare pentru desfintarea postului de functionar. Am semnat pt luare la cunostinta. Contextul ... (vezi toată discuția)
Notificare incetare cim cf art 34 alin4 codul muncii ct.madalin ct.madalin Buna seara ! In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care au bunavointa de a ajuta si de a raspunde intrebarilor noastre , ale utilizatorilor acestui ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca conform art 31 alin 4 ioana erghelegiu ioana erghelegiu pe data de 06.04.2010 m-am angajat la o societate comerciala, iar in contractul de munca mi s-a prevazut o perioada de proba de 90 zile, avand o funcyie de ... (vezi toată discuția)