Buna seara, asociatia de proprietari de la noi din bloc tine contabilitate in partida simpla si s-a confruntat cu urmatoarea situatie: pentru repararea de urgenta a unei tevi de apa a fost chemat un instalator. Acesta a pretins suma de 60 lei pentru serviciul prestat. Domnul nu este inregistrat fiscal si nu a putut elibera factura sau alt document. Asociatia a emis o dispozitie de plata pt suma de 60 lei. Este corect sau nu? (Mentionez ca interventia a avut loc in weekend si nu am gasit firma specializata care sa ne ajute.)
Dispozitia de plata este un document de ajutor in contabilitate, nu de justificare a unei cheltuieli.
Comitetul executiv sa faca un PV de constatare a avariei, solutia de reparatie a acesteia cu domnul in cauza. sa intocmeasca un contract civil in care se specifica cele doua parti, lucrarea de facut si suma bruta negociata.
Aveti grija sa-i calculati aceasta suma bruta astfel incat dupa ce se scade impozitul si CASS-ul sa ramana cu suma neta care a dorit sa-i ramana in mana. Specificati ca obligatia de declarare a venitului si plata a impozitului ii revine prestatorului.
Pe liste sau din fondul de reparatii se scade suma bruta pentru ca dv. atat ii veti achita.
Daca el isi plateste impozitul si CASS-ul este treaba lui. Ar trebui s-o faca....
Multumesc pentru raspunsul dvs. Am gasit azi urmatorul text:
”Daca persoana fizica respectiva nu presteaza serviciile cu caracter de continuitate, atunci ele sunt tratate drept „venituri din alte surse" si supuse impozitului pe venit in baza cotei de 16% aplicata asupra venitului brut, care este impozit final, in conformitate cu prevederile art. 115 alin. 1 si 2 din Codul fiscal.
Impozitul astfel retinut la sursa se declara cu ajutorul declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la poz „690--Impozit pe veniturile din alte surse", respectiv obligatia 12 din nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat – anexa nr. 3 la OPANAF nr. 587/2016 (deci, nu se declara in declaratia 112) si se achita la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, potrivit art. 115 alin. 3 din Codul fiscal. In plus, platitorul de venit va depune si declaratia informativa anuala 205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, conform art. 132 din Codul fiscal”
Sa inteleg ca daca dl are CIM la o firma nu mai plateste cass?
Pentru impozitul pe venit se poate sa il declare/plateasca el SAU eu am obligatia sa ii retin cei 16% si sa ii declar in D100 pt luna octombrie si sa ii virez pana in 25noiembrie , plus sa fac si D 205 anul viitor ?
Pentru 60 de lei aveti de munca cu actele si birocratia de va costa mai mult ca timp, griji...
Cum as rezolva-o eu. Am un administrator sau alt angajat cu CIM sau un membru al comitetului poate un cenzor care au contracte de mandat. Unul din acesti are 300 lei/luna. Pentru el si ceilalti intocmesc oricum stat de plata, D112, D205... In luna octombrie celui ce are 300 lei o sa-i pun in statul de plata 360-370 lei, calculam, raportam in declaratii.... Omul isi primeste cei 300 lei obisnuiti si meseriasul de pe strada cei 60 de lei si ne vedem de treaba.
Iar pe viitor faceti asa cum este cel mai corect: angajati-va instalator permanent, o persoana fizica autorizata sau o firma mica. Asa aveti o supraveghere continua a instalatiilor, posibilitatea anuntarii si interventiei in 30 de minute, decontarea cheltuielilor legal in baza contractului de prestari servicii...
Dividende
piciul
Buna seara,
Am profit nerepartizat atat in 2009 cat si in 2010 pe care m-am hotarat sa-l repartizez pe dividende acum in decembrie 2011. Va rog din suflet ... (vezi toată discuția)