avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reprezentant legal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reprezentant legal

presedintele unei asociatie de locatari ( fara personalitate juridica ) ,poate fi consideret , reprezentant legal ? reprezentant conventional ? sau nu are nici calitate de reprezentare?
Cel mai recent răspuns: timpuriu , utilizator 12:37, 2 Noiembrie 2016
eu am facut referire la asociatiile de locatari si nu asociatiile de propietari care s-au constituit pe legea 230 /2007 , aceste asociatii de locatari sunt acele asociatii care nu au reusit sa se reorganizeze si functioneaza fara personalitate juridica , nu insist pe legalitatea de functionare a acestor asociatii ,ptr ca au mai fost descutii pe aceasta tema,pe forum , asociatiile de locatari nu au Incheierea judecatorului- delegat , in aceste conditii revin la intrebarea initiala cu privire la calitatea presedintelui
Iar eu revin cu acelasi raspuns chiar si mai concludent: cu sau fara asociatie (ceea ce nu e cazul la dumneavoastra pentru ca aveti asociatie de locatari), cu sau fara personalitate juridica (ceea ce nu e cazul dumneavoastra pentru ca asociatia de locatari are personalitatea juridica, nu i-a luat-o nimeni chiar daca a fost infiintata inainte de aparitia legii 230/2007)..., omul pe care l-ati ales ca presedinte reprezinta asociatia.
@adriantot , art 207 NCC (1) In cazul activitatilor care trebuie autorizate de organele competente ,dreptul de a desfasura asemenea activitati se naste numai din momentul obtinerii autorizatiei respective , daca prin lege nu se prevede asfel " in ce priveste asociatiile de propietari/locatari obtinerea acestui titlu si a vocatiei de a functiona legal se face in baza legi nr, 230/2007 .......L 230/2007 Art 6 (1) "cererea pentru dobandirea personalitati juridice a asociatiilor de propietari impreuna cu statutul , acordul de asociere si procesul verbal al adunari generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in carui raza teritoriala se afla cladirea " ( 4 ) " asociatia de propietari dobandeste personalitate juridica in baza incheieri judecatorului-delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in care circumscritie teritoriala se afla cladirea "
In ce privesc asociatiile de locatari , au functionat potrivit art 69 alin 2 din Legea nr 114/1996 , " pana la data dobandirii personalitati juridice a asociatiei de propietari , asociatiile de locatari isi desfasoara activitatea pe baza Decretului Consilului de Stat nr 387 /1977 " aceasta dispozitie legala a fost abrogata prin Art 61 din Legea 230/2007 incepand cu 22.08.2007 ,
Indiferent de parerile noastre ,din punct de vedere juridic c-am asa stau lucrurile si in aceste conditii ,in prezent la nivelul condominiilor pot functiona doar asociatii de propietari , ce au dobandit personalitate juridica potrivit art 6 din Legea 230/2007

Acum revenind la intrebarea initiala , reprezentatul in fuctie de situatie poate fi de mai multe feluri , reprezentant legal , reprezentant juridic, reprezentant conventional , etc

Reprezentantul legal este conform actului de constituiri al entitati respective ( ptr asociatiile de propietari actul de constiutire este incheiere judecatorului delegat )

Reprezentare legala = puterea persoanei de a reprezenta o alta persoana rezultata din lege fara a fi necesara o procura , reprezentantul persoanei juridice este persoana fizica investita

Reprezentare conventionala = reprezzetatul imputerniceste o alta persoana ( reprezentant) sa incheie acte juridice in numele si in contul sau .Puterea de a reprezenta se demonstreaza prin actul unilateral numit procura sau bilateral numit contract

in aceste conditii va rog sa-mi raspundeti la intrebarea initiala
ptr " asociatiile de locatari " "presedintele" ce calitate are ? reprezentant legal? conventional? sau nu are nici o calitate
timpuriu a scris:
..in prezent la nivelul condominiilor pot functiona doar asociatii de propietari , ce au dobandit personalitate juridica potrivit art 6 din Legea 230/2007

Serios!?
Am ami spus-o si o repet. Acum in Romania sunt inca si functioneaza mii de asociatii de locatari. Nu am auzit sa le exporte cineva, sa le arunce peste bord sau sa le treaca in ilegalitate si sa le condamne.
Reprezentantul legal este conform actului de constituiri al entitati respective ( ptr asociatiile de propietari actul de constiutire este incheiere judecatorului delegat )

Am vazut zeci de acte de constituire ale asociatiilor de proprietari si la fel zeci de incheieri judecatoresti de infiintare a asociatiilor de proprietari. In continutul nici uneia din ele nu se spune numele persoanei acre reprezinta asociatia de proprietari. Si este logic deoarece ar fi o mare greseala, o impovarare, o anchilozare in proceduri birocratice si judecatoresti ca de fiecare data cand asociatia isi alege un alt presedinte, sa fie nevoie de obtinerea unei noi hotarari judecatoresti in care sa scrie numele noului presedinte al asociatiei.
In lege, in norme, in statut si in acordul de asociere, reprezentant ala asociatiei poate fi scris absolut legal "presedinte" si nu Ionescu, Georgescu, Vasilescu...
in aceste conditii va rog sa-mi raspundeti la intrebarea initiala ptr " asociatiile de locatari " "presedintele" ce calitate are ?

Incerc pentru a treia si ultima oara: presedintele ales de asociatia de locatari este reprezentantul legal al asociatiei de locatari.

Si-acum va rog sa ne spuneti concret care este necazul dumneavoastra, care este problema asociatiei dumneavoastra de locatari de ne tot tocati cu asemenea intrebari.
Dar, va rog, concret. Altfel nu mai dialogam.
concret : in baza unei sentinte civile din data de ....../2016 instanta hotaresteca ca asociatia de locatari , nu are calitate procesuala si intrucat asociatia nu are statut legal de asociatie de propietari exceptia lipsei capacitati de folosinta va fi admisa ,( am citat aproximativ din hotararea instantei ) este clar ?cu cateva luni anterior acestei hotarari s-a semnat un contract , de catre "presedinte " si o firma de administrare , contractul la care fac referire este contestat la judecatorie ptr ca este incheiet pe de o parte cu o asociatie care nu are capacitate de folosinta si de un presedinte care nu are calitate de reprezentant , si ca sa fie si cireasa de pe tort , acest " presedinte " este cerectat ptr uzurparea calitati oficiale
@adriantot la nivelul condominiurilor mai functioneaza "asociatii de locatari " dar numai la nivelul condominiurilor , in afara nu ii mai baga nimeni in seama , chiar departamentele din cadrul primariilor nu recunosc si critica ca nu s-au luat masuri ,ptr reorganizare, o sa imi spuneti ca au contracte cu furnizori , aceste contracte sunt facute inca din perioada cand AL functionau corect si nu au fost contestate .ulterior
Si repet si eu,REPREZENTANTUL LEGAL ESTE INVESTIT DE O ENTITATE JURIDICA ,pe cand asociatiile de locatari nu au aceasta calitate , concret?

Alte discuții în legătură

Functionarea asociatiei de proprietari timpuriu timpuriu locuiesc intr-un condomiu (bloc ) format din 40 de apartamemte (propietari deveniti in baza decretul lege nr 61/1990) datorita stari de copropietate fortata si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata timpuriu timpuriu asociatia de propietari, in urma sentintei data pentru un proces cu un retantier este obligata sa plateasca 1500 cheltuieli de judecata si 2500 expertiza ... (vezi toată discuția)
Functia de presedinte nelu1957 nelu1957 Buna ziua. Suntem o asociatie de locatari fara a putea avea personalitate juridica. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca imobilul nostru are statutul de ... (vezi toată discuția)