avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordare ajutor financiar in caz de deces de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordare ajutor financiar in caz de deces de catre angajator familiei angajatului

Buna seara,
Ma confrunt cu o situatie delicata si va solicit sprijinul in a primi, calea legala de solutionare a problemei mele.
La data de 19.sept.2016, fiica mea , a decedat. Am trecut peste acest moment neasteptat, trist si dureros , intampinand probleme financiare. Pentru a le putea depasi am apelat la sprijinul legal oferit de stat, angajatorilor catre familia angajatului decedat.
Va aduc la cunostinta ca i-am trimis la adresa firmei, setul complet de acte inclusiv formularul tip cerere de solicitare a ajutorului in caz de deces a anjajatului(a fiicei mele), plus copii dupa facturile ce evidentiaza costurile avute.Am primit confirmarea de primire a intreg dosarului pe 14.oct.2016. , dar suma oferita de stat angajatorului nu a intrat nici pana in ziua de azi in contul trecut in cerere. Cu deosebit respect, ce pot face in situatia de fata ?

[editare date personale]
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 31 Octombrie 2016
Buna seara,
Mai intrebati-l pe angajator cum va poate ajuta.
Din pacate aceste sume intra extrem de greu in conturile lor.
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
[Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

Normele de aplicare a Legii 263/2010:
Art. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, prevazuti la art. 129 din lege.

(2) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul ajutorului de deces prevazut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

2. Legea nr.263/2010
art. 144
Constituie contravenţie următoarele fapte:
.....
h) neachitarea de către angajator, în condiţiile stabilite de lege, a ajutorului de deces;
.....

art.146
Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 144 şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 145 se fac de către organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de către ANAF şi unităţile sale subordonate, precum şi de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.

Prin urmare, pentru neplata ajutorului de deces de catre angajator puteti sesiza Casa Teritoriala de Pensii sau ANAF-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces nacurmei nacurmei Buna in martie 2011 am nascut un copil si dupa 1 zi a murit, mi a cazut cerul peste mine.de la primarie ni sa spus ca ar trebui sa primim si noi un ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces itram itram Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca firma la care a lucrat fratele meu care a decedat, este obligata sa plateasca ajutor de deces, deoarece reprezentantul ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormintare vio58 vio58 Sotia angajata la vinzari ziare stradal cu norma intreaga,copilul angajat la Elrctrica, sotul a decedat ieri 20.02.2012 si este casnic, cu un an in urma era ... (vezi toată discuția)