avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Defaimare pe internet?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Defaimare pe internet?

Buna seara,
Am si eu o problema cu un indivit. In prima faza va voi explica pe scurt despre ce este vorba, dupa care voi arata ceea ce a postat dansul pe facebook.
Eu am o comunitate online de snowboard. Utilizatorii de acolo, au facut cateva donatii pentru forum, acesti banuti intrand in contul meu personal pentru diverse cheltuieli (stickere/stricouri care sunt oferite gratis utilizatorilor).
Eu am lucrat acum 2 ani cu acest individ, fiind parteneri, el construind un snowpark pe o partie din Romania, eu fiind un ajutor online pentru el. Din pacate nu ne-am inteles, din cauza personalitatii fiecaruia, sezonul s-a terminat si fiecare a mers pe drumul lui. Din pacate, (pentru mine) de atunci a inceput usor usor calvarul sa il numesc asa, cu mici intepaturi, atat personale cat si adresate comunitatii pe care o detin, afirmand in public si in online, probleme personale care ma privesc pe mine si pe alti indivizi. (ex. Ca sunt un mincinos, ca tradez increderea persoanelor de langa mine, etc. etc.).
Mai nou, in aceasta zi, in momentul in care cativa utilizatori ai comunitatii mele au facut publice poze cu o anumita suma donata pentru comunitate, din PROPRIA INITIATIVA A LOR, nu la cererea mea, acest individ a postat pe facebook, cu tag unor persoane importante si colaboratori de ai mei, faptul ca eu cer bani pentru nimic.
In continuare veti vedea postul lui:

"L.E.
Prezint scuzele publice forumului Snowrippers.ro și utilizatorilor lui. Această campanie de donații nu a fost pornită la inițiativa owner-ului, iar cele de mai jos reprezintă o părere personală care are la bază două lucruri:
- principiul de a nu-i da pește săracului, ci a-l învăța să pescuiască
- ajutorul poate lua multe forme, banii (sau cererea acestora) fiind ultima variantă din listă.
Sarcasmul autorului a fost provocat de abordarea heirupistă și total neprofesionistă.
Există, aparent, beneficii ce vor fi aduse comunității sau forumiștilor.
Detaliile de culise, însă, au fost & vor rămâne valabile și demonstrabile.
Întrebările adresate în acest post încă își caută un răspuns.
-----------------------
Aici la noi în România, precum e în politică, la fel e și în snowboarding!
PRE Scriptum
Sunt conștient de faptul că această postare va deranja.
Chiar asta și vreau: SĂ DERANJEZ MINȚILE ODIHNITE pe care vreau să le fac să realizeze că acesta este unul din motivele din cauza cărora ne merge atât de bine în țărișoara noastră: un șantaj sentimental ordinar, fără bază și susținere. O prosteală numai bună pentru a profita de naivitatea altora, un exemplu de NE-MUNCĂ, de “lasă, frate, că merge și-așa!”
Vreți să avem condiții decente în orașe si pe pârtii?
Vreți să ajungem, la un moment dat, să avem o țară “ca afară”?
Atunci NU MAI PUNEȚI BOTUL LA ASTFEL DE PROSTELI!
Ajutați-i pe oameni să se ajute! Nu le dați pește, dar învățați-i să pescuiască!
----------------------------
Români iubitori de zăpadă și nu numai!
Vă aduceți aminte când, acum mulți ani, donam 1 leu pentru Ateneu?
Unii am/ați continuat acest lucru pentru diverse cauze (bolnavi de cancer, copii defavorizați, câini comunitari, victimele violenței în familie, victimele din #Colectiv, Cumințenia Pământului, ș.a.).
Ei bine, iată că acum avem/ți șansa de a dona pentru a „salva” existența unui forum dedicat comunității de snowboard din România...
SnowRippers.ro cere ajutorul tuturor, pe ideea “cât vă lasă inima”, pentru chiar mai mult decât existența sa în sine: reclamă, stickere, concursuri cu premiile altora, administrare, găzduire.
De când s-a terminat sezonul trecut, s-a scurs suficient de mult timp pentru rezolvarea unor așa-zise probleme. Ne-am trezit însă la început de nou sezon că...avem nevoie de bani și nu știm de unde să îi scoatem!
Așa că, române, ia mai donează ceva și aici, ca să mănâncă și gura mea ceva!
Vorba aia: munca-i pentru roboți, eforturile constructive-s pentru fraieri, iar prietenii sunt buni pentru satisfacerea nevoilor & năzuințelor personale!
Trăiască sfânta ciupeală românească!
Snow Rippers, donațiile pentru transport-cazare-masă-skipass unde se fac? Este cont separat, se plătește cotizație anuală pe forum sau mergem pe I.O.U.s?
Echipament aveți? Ceară & pilă de canturi există?..
Știm, viața de rider e greu și are foarte multe aspecte; să știm măcar care-s toate lipsurile.
Mai avem niște întrebări din partea publicului și a fanilor:
- dacă un forum (ale căruit costuri de întreținere nu depășesc 2-300RON/an) cere ajutoare financiare, atunci un skatepark sau snowpark ar trebui să pornească o petiție? Eventual chiar și o “Coaliție”?
- pentru pagina de FB se fac donații separate? Dar pentru grupul de FB?
- anul acesta veți da bonuri de casă (sau facturi) celor care achiziționează un loc în Rippers Trip? Cu alte cuvinte veți încerca să faceți ACELAȘI lucru pe care îl fac ceilalți, adică SĂ RESPECTE LEGEA?
- pe lângă evidentul scop al existenței forumului dvs, care sunt cele cu care ați contribuit la întreținerea, dezvoltarea și evoluția comunității de snowboard din România?"


Scuzele publice au fost facute dupa aproximativ 2 ore de la data aparitie postului pe facebook.

Intrebarea mea este daca il post actiona in instanta pentru defaimare? Sau unde s-ar incadra?

Multumesc in prealabil!
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 17:13, 31 Octombrie 2016
Nu e sigur ca veti castiga un astfel de proces in drept civil (ca penal nu mai e), procesul poate costa timp, nervi si bani si sa nu va alegeti cu nimic. O conditie necesara, dar nu suficienta este sa puteti dovedi identitatea celui care a postat. Daunele produse trebuie evaluate/dovedite, nu se merge pe banuieli.
Buna ziua,
Sa inteleg ca nu ii pot face nimic in acest caz? Daunele despre care vorbiti vor veni in timp, iar cei implicati involuntar in aceasta poveste si-au schimbat radical parerea despre comunitate si mine personal. Mentionez ca nu am replicat in nici un fel acestui episod, am incercat sa evit tot pe principiul ca cel mai destept cedeaza, insa in comentarii deja s-a ajuns la injurii.
De putut, puteti face ceva, atat ca nu e musai sa castigati procesul. Sau daca il castigati si respectivul nu e solvabil, il castigati degeaba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie ,amenintare pe retea de socializare ramorma4 ramorma4 buna ziua ma numesc Ramona si am si o intrebare...Sora mea a postat pe o retea de socializare mai multe lucruri defaimatoare la adresa mea si mesaje de ... (vezi toată discuția)
Gdpr Ofiintacurioasa Ofiintacurioasa Salutare! Soția mea predă cursuri pentru copii, online, în cadrul unui centru; deci este angajată, având contract de muncă. Ieri a aflat că unul ... (vezi toată discuția)
Hartuire pe facebook VanessaRhett VanessaRhett Buna ziua, Va prezint pe scurt un caz de hartuire grava pe facebook: o utilizatoare a aflat trecutul unei prietene apropiate mie, si l-a facut public pe ... (vezi toată discuția)