avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Raspundere civila delictuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Raspundere civila delictuala

Buna ziua,
In speta - Un consumator, de buna credinta, isi depoziteaza la intrarea intr-un supermarket geanta de serviciu la cuseta prevazuta cu cheie. Supermarketul este monitorizat video si cu agent de paza. Timp de 10 minute (cat dureaza cumparaturile consumatorului) un individ forteaza incuietoarea cusetei cu o lamela de fier, incuietoarea cedeaza, sustrage geanta si pleaca. Tot filmul actiunii este inregistrat de camera video. Supermarketul(parata) nu si-a indeplinit obligatiile ce ii reveneau conform legii, respectiv: nu avea afis prin care sa anunte consumatorii pentru a nu-si depozita bunurile de valoare, cheia de la cuseta era universala(adica se potrivea la mai multe cusete), placajul din spatele cusetelor era desprins de la jumatate in jos, monitorul de la postul de paza era inchis, agentul de paza citea prospectul la alune pe raion etc.Parata solicita respingerea cererii si invoca faptul ca reclamantul nu poate dovedi intinderea prejudiciului( cu toate ca la dosar s-au depus documentele doveditoare a bunurilor aflate in geanta) . Intrebari: cine raspunde pentru prejudiciu si cum poate fi dovedita intinderea prejudiciului in acest caz? Va multumesc anticipat!
Fara suparare, dar daca instanta de judecata ar fi vizionat foarte atent materialul video ar fi putut observa laptopul (cel mai probabil bagat intr-o geanta inchisa) si planul de afaceri care se afla in laptop?
Mergand mai departe pe firul logic, daca instanta de judecata ar fi studiat amanuntit materialul video ar fi putut constata prin propriile simturi ca nu exista niciun backup la planul de afaceri (in format electronic) si legatura de cauzalitate intre neprezentarea planului de afaceri si rezilierea contractului?

Oricine ar raspunde sincer la intrebarile de mai sus ar accepta ca singura suma pe care instanta de judecata ar fi putut-o acorda cu titlu de prejudiciu ar fi fost contravaloarea gentii furate, asta in conditiile in care la dosarul cauzei ar fi existat dovezile acestei valori ale gentii.
Si asta este adevarat! dar daca geanta era goala de ce ar fi depozitat-o la custa incuiata? Iar din proba video rezulta foarte clar ca geanta era grea. Infractorul cu greu a scos-o din cuseta si tot cu greu a pus-o pe umar.Camera video batea chiar in cusete( de aproape) si s-a putut vedea foarte clar acest lucru.Si nu in ultimul rand, intr-o asemenea speta, cum se poate demonstra prejudiciul( asta era si intrebarea). Judecam doar in litera legii sau si in spiritul legii. Justitiabilul in urma hotararii de fond a inteles ca in Romania furtul este la liber( firma de paza nu a raspuns, magazinul , la fel).Acum nu ne mai ramane, din pacate, decat sa asteptam hotararea Tribunalului.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2016
Florina RAMBA, Consilier juridic
Ceea ce am dorit sa scot in evidenta prin intrebarile pe care le-am pus este tocmai faptul ca intr-o astfel de speta prejudiciul este foarte greu, daca nu imposibil de probat.
Spuneti ca din inregistrarea video se poate observa ca geanta era grea, dar o geanta poate fi grea nu numai daca in ea exista un laptop, ci si daca, spre exemplu, are reviste, cartofi sau pietre de moara.... . Judecatorul trebuie sa fie impartial si nu poate sa creada orbeste toate afirmatiile uneia dintre parti.

Nu stiu de ce mijloace de proba s-a folosit reclamantul, dar daca a adus doar contractul de leasing al laptopului, inseamna ca nu a probat in niciun fel ca laptopul se afla in geanta. Nu mai vorbesc de planul de afaceri, care e si mai greu de probat.
Un pic offtopic: Daca supermarketurile nu ar interzice sa intri cu ghiozdanul/geanta de laptop dupa tine, nu s-ar ajunge la situatii de genul asta. Am patit-o pe propria piele, sa ma puna sa las ghiozdanul cu laptopul in cuseta, laptop in valoare de aprox 2000 euro + surse programe aprox 4000 euro. Si s-au mirat ca am refuzat si am plecat din magazin (aceasta fiind de asemenea supravegheat video si avand si agenti de paza)
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Sesizare poliție SOULS SOULS Acum 2 luni în urmă am făcut o sesizare la poliție cu privire asupra unor bunuri uitate într-o cușetă la intrarea într-un supermarchet care nu au mai ... (vezi toată discuția)
Plangere furt telefon dintr-o sala de sport Floryma Floryma Buna ziua, Scriu pentru prima data (desii sunt un abonat vechi al site-ului) si sper sa ma poata ajuta cineva. Am tot cautat raspunsuri pe internet si fara ... (vezi toată discuția)
Verificare rucsac mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala. Sa zicem ca intri in supermarket, ... (vezi toată discuția)