avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONVENTIA CIVILA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONVENTIA CIVILA

Ma lamureste si pe mine cineva cum e cu conventiile civile?
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva ca sa fie angajat cu conventie civila si care sunt conditiile de incheiere a acestora?
Spre exemplu pentru angajarea cuiva (asistent universitar dar fara autorizatie de traducator) care sa mediteze salariatii la o limba straina?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: cristina_b , utilizator 20:56, 26 Noiembrie 2005
NU MAI EXISTA CONVENTII CIVILE!
TB. SA INCHEI UN CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA CU FRACTIUNE DE TIMP.
Nu am fost suficient de clara. Ma refeream la conventiile civile incheiate in baza Codului civil care continua sa existe. Si am inteles ca s-ar putea incheia astfel de conventii daca programul de lucru este mai mic de 2 ore pe zi si 10 ore pe saptamana (durata minima prevazuta de Codul Muncii pentru contractele cu timp partial).
Astept un raspuns de la cineva care a avut astfel de situatii. Fiindca una din problemele pe care le-as avea in situatia prezentata mai sus si in cazul in care as incheia un CIM este gasirea postului pe care sa incadrez persoana.
Am avut si eu aceeasi problema si am ridicat-o aici pe forum, deci poti vedea si discutiile anterioare. Parerile sunt impartite, dar eu iti spun realitatea, nu-ti recunoaste nimeni aceste "contracte civile" daca prestatorul nu este PFA (persoana fizica autorizata) sau nu se incadreaza la una dintre profesiile liberale. Deci, pentru angajatul tau, cel mai bine ar fi sa-i inchei un CIM pe durata determinata si timp partial.
Daca ar putea obtine drepturi de autor pe cursul respectiv atunci l-ai putea plati pt drepturi de autor... Cat despre incadrare consulta COR-ul, il poti incadara la Grupa Majora 2- Grupa Minora 244, merge si ca referent de specialitate cu codul format doar din 4 cifre si nu din 6.
codul civil iti da dreptul sa inchei un contract civil in conditii legale (deci si cu respectarea prevederilor legii53/2003-codul muncii-care te obliga sa inchei un contract individual de munca daca pentru munca prestata e necesar mai mult de 2 ore pe zi).asadar poti incheia un contract civil cu conditia ca timpul de munca sa nu depaseasca 2 ore pe zi, in caz contrar e necesar a se incheia un contract individual de munca.

Alte discuții în legătură

Contract conventie civila, mai exista ? adriantemax adriantemax Incepand cu 1 Septembrie 2006 se mai pot face colaborari pe baza de contract de conventie civila ? Si daca da, pentru cate ore pe zi ? (vezi toată discuția)
Conventia civila de prestari servicii hevior hevior Am carnetul de munca la o unitate bugetara cu program de 7h pe zi. Cu aproximativ 4 luni de zile in urma am incheiat o Conventie civila de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii sau conventie civila elisabety_73 elisabety_73 Buna. Am tot citit aici pe forum si am ajuns la concluzia ca parerile sunt impartite. Am un caz" o firma x care are nevoie de muncitori zilieri-sezonieri". ... (vezi toată discuția)