avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia anticipata partiala

Buna ziua,
Sunt nascuta in 10 mai 1956,iar pana la data de 21 mai 2009,cind s-a desfiintat firma la care lucram,am avut vechime in gr. I de munca,,de 30 ani, 3 luni, 23 zile. Din acea data (21 mai 2009) sunt in somaj , pana la data de 21.08.2010.In cazul in care nu imi voi gasi de lucru, ma intereseaza daca si cand voi avea dreptul la pensia anticipata partiala.Stiu ca se va trece treptat la varsta standard de pensionare pt. femei , la 60 de ani,deci va rog ,daca puteti sa-mi calculati in functie de cat va fi varsta standard de pensionare,anul viitor.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Dana Rotaru , utilizator 20:53, 28 August 2009
Dana Rotaru a scris:

Buna ziua,
Sunt nascuta in 10 mai 1956,iar pana la data de 21 mai 2009,cind s-a desfiintat firma la care lucram,am avut vechime in gr. I de munca,,de 30 ani, 3 luni, 23 zile. Din acea data (21 mai 2009) sunt in somaj , pana la data de 21.08.2010.In cazul in care nu imi voi gasi de lucru, ma intereseaza daca si cand voi avea dreptul la pensia anticipata partiala.Stiu ca se va trece treptat la varsta standard de pensionare pt. femei , la 60 de ani,deci va rog ,daca puteti sa-mi calculati in functie de cat va fi varsta standard de pensionare,anul viitor.Va multumesc
Daca ati desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca 30 de ani, exista posibilitatea de a iesi la pensie in conditiile prevazute la art.167 indice 1 alin.(1) si (3) din Legea nr.19/2000. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 15 ani pentru ca ati lucrat intr-un loc de munca in conditii speciale( similar gr.I).

Dumneavoastra trebuia sa iesiti la pensie limita de varsta la implinirea varstei de 50 de ani, respectiv in 10.05.2006.
Reveniti, va rog, si precizati cati ani ati lucrat in grupa I de munca.
Incepand cu data de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, legislatia privitoare la grupele de munca a fost abrogata. Ulterior acestei date nu puteati sa desfasurati activitate decat in conditii deosebite sau speciale de munca.

Deci, cati ani intregi ati lucrat in grupa I de munca pana in 01.04.2001?

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Scuze,dupa raspunsul dvs., mi-am dat seama ca eu am scris gresit! Am lucrat pana acum ca grafician, deci munca de birou , NU in conditii speciale.Credeam ca grupa I ,inseamna acest lucru, am fost informata gresit,scuze inca o data.Deci ,reformulez:
Sunt nascuta in 10 mai 1956,iar pana la data de 21 mai 2009,cind s-a desfiintat firma la care lucram,am avut vechime in munca de 30 ani, 3 luni, 23 zile. Din acea data (21 mai 2009) sunt in somaj , pana la data de 21.08.2010.In cazul in care nu imi voi gasi de lucru, ma intereseaza daca si cand voi avea dreptul la pensia anticipata partiala.Stiu ca se va trece treptat la varsta standard de pensionare pt. femei , la 60 de ani,deci va rog ,daca puteti sa-mi calculati in functie de cat va fi varsta standard de pensionare,anul viitor.Va multumesc
O doamna nascuta in 1956 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani.

Intrucat legea se va schimba, tineti aproape! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionare limita de varsta keops_mic keops_mic As dori sa cunosc care este varsta la care as putea sa ma pensionez la limita de varsta. Am lucrat : 1977 - 1984 grupa 1 1984-2002 grupa 2 2002-2009 fara ... (vezi toată discuția)
Varsta minima de pensionare femei raluka raluka mama mea este nascuta in 1958 si are 34 ani de munca. in ce conditii se poate pensiona? care ar fi varsta limita la care se poate pensiona? (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez? mariatomas mariatomas Buna ziua, Sunt nascuta in 05.07.1956. Am o vechime in munca de 32 de ani. In acest timp am lucrat: - in grupa a II a de munca -19 ani si 1 luna, - in ... (vezi toată discuția)