avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obtinere indemnizatie crestere copil daca nu mai ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obtinere indemnizatie crestere copil daca nu mai lucrez - Acte necesare

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu ceva informatii legate de obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului daca nu mai lucrez in momentul de fata, insa am lucrat in ultimii 5 ani. Ce acte am nevoie sa fac dosarul complet, astfel incat sa nu ma expedieze rapid de la ghiseu doamnele :)

Am lucrat din 2011 pana in 2016 la o firma. In luna mai 2016 am parasit locul de munca. Sotia urmeaza sa nasca in Decembrie. Am inteles ca pot obtine acel ICC in situatia mea. Ce acte am nevoie si unde trebuie depus dosarul?

Va multumesc frumos.
O zi buna va doresc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 2 Noiembrie 2016
1. Cererea de concediu şi indemnizaţie, precum şi actele doveditoare, trebuie depuse la primăria localităţii pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul/reşedinţa. Apoi, acestea sunt transmise agenţiilor teritoriale pentru prestaţii sociale. Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agenţiile teritoriale, aceasta fiind comunicată solicitanţilor în cinci zile lucrătoare de la emitere.

2. Indemnizaţia lunară aferentă concediului pentru creşterea copilului este acordată în baza unei cereri, care trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
- Cerere tip;
- documente identitate (B.I./C.I./C.I.P. părinţi valabile, Certificat de căsătorie, Certificat de naştere al copilului) – în original şi copie;
- extras de cont pe numele solicitantului / titularului (actualizat cu numele utilizat în prezent, în cazul persoanelor căsătorite/divorțate)
- adeverinţa tip - eliberată de către angajator, din care să reiasă îndeplinirea condiţiilor legale privind stagiul de cotizare şi veniturile nete realizate (12 luni, în ultimii doi ani înainte de naşterea copilului); Observaţie: adeverinţă tip - format nou (Anexa 2) menționează și numărul de zile lucrate, concediu medical şi de odihnă pentru fiecare din lunile din perioada stagiului de cotizare;
- copie a cererii înaintată către angajator pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului pană la 2 ani (sau pană la 3 ani pentru copilul cu handicap) – aprobată, semnată, stampilată, înregistrată, copie conform cu originalul;
- act adițional sau decizia de suspendare a contractului de munca, cu ziua următoare celei în care se termină concediul de maternitate, cel mai repede, cu a 43-a zi de la naștere, în original sau copie conform cu originalul.
- dosar cu şină;
etc.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil Badea diana Badea diana Unde trebuie depus dosarul pentru indemnizatie de crestere a copilului si alocatie in Municipiul Mangalia. Ce documente trebuie sa contina dosarele? Multumesc (vezi toată discuția)
Urgent!!demersuri pt a intra tatal in concediu de crestere copil andreya22 andreya22 buna ziua, sunt mama unui bebe pe aprox 2 luni care s-a nascut pe 28 mai 2012. Eu am intrat in concediul de maternitate incepand cu 8 mai si urmeaza sa-l ... (vezi toată discuția)
Ajutor familie tanara nou intemeiata lza78 lza78 Buna ziua. As dori sa stiu in ce categorii de ajutoare m-as incadra. Suntem o familie tanara iar de curand a venit pe lume si minunata noastra fetita. (Are o ... (vezi toată discuția)