Avocatul aparator al unei societati comerciale in apelul inaintat Curtii de apel, a spus in fata judecatorilor ca persoana x a fost angajata economist-expert contabil, dar aceasta nu detinea aceasta calitate, fapt confirmat prin raspuns scris de la CECAR.
Prin aceasta afirmatie, care este matarializata in sentinta civila, avocatul a dorit sa justifice greseala administratorului societatii, care a concediat un economist din compartimentul contabilitate pe motive de dificultati economice si a angajat la cateva zile un expert contabil la departamentul expertize contabile, post care era vacant.
Instanta nu a verificat veridicitatea informatiei avocatului si a dat castig de cauza societatii, in defavoarea economistului, care castigase procesul in prima instanta.
In situatia data se poate aprecia ca avocatul a savarsit o infractiune prevazuta in Codul penal?
Ar putea fi incidente preved.art.326 NCP privind falsul in declaratii dar,trebuie sa mergeti la un avocat sa analizati in mod concret situtia de fapt pe baza actelor cele aveti.Avocatul in cauza se poate apara aratand ca are calitatea de mandatar, actionand in numele si pe seama mandantului(societatea pe care a reprezentat-o in instanta).Formulati calea de atac legala.
Judecatorul nu tb sa judece cauza in functie de sustinerile partilor ci in functie de probele administrate in cauza respectiva.Asteptati motivarea sentintei,vedeti argumentele retinute de judec pt a pronunta hotararea respectiva si formulati calea de atac legala,Din punctul meu de vedere nici nu se pune problema savarsirii unei fapte de natura penala de catre av respectiv.
Eu cred ca avocatul a savarsit infractiunea de Fals in declaratii, conform art. 326 din NCP.
Avocatul, daca minte in fata judecatorului, trebuie sa raspunda pentru nerespectarea legilor, ca oricare cetatean!