avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale in urma disponibilizarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale in urma disponibilizarii

Ce pot face in urma disponibilizarii colective, pt a-mi primi drepturile salariale . Conform contractului colectiv de munca la nivel de societate, trebuia sa primesc 3 salarii, valoarea a 3 luni pt bonurile de masa , si niste prime ( de craciun ,de pasti si de vacanta)pe care nu le-am primit de la societate la momentul respectiv pt ca tot au amanat. Personalul afectat de aceasta disponibilizare , si care nu si-au primit drepturile salariale (in jur de 150 de persoane) am adresat o plingere la Tribunalul din oras( unde o doamna avocat a luat de la fiecare disponibilizat 25 ron la sfarsitul lunii iulie , care a pretins ca ne v-a recupera drepturile banesti).Pana in momentul de fata noi nu ne-am recuperat banii ,iar avocata solicita cate 100 de fiecare sa mearga sa ne reprezinte la tribunalul judetean.
In conditiile in care nu a facut nimic pt banii primiti anterior este corect sa mai ceara alti bani, in aceste conditii.
Intre timp societatea ameninta ca nu o sa ne mai dea nimic si impune oamenilor sa renunte la proces ,sa faca cereri personale catre directorul general, ca renunta de buna voie la proces si ca vor astepta sa li se dea banii cand va putea societatea.
Ce pot face eu personal in aceste conditii pt a-mi recupera drepturile?
Cel mai recent răspuns: vili1 , utilizator 09:06, 31 August 2009
Mergeti la Baroul de care apartine dna avocat si faceti o sesizare!
Daca as merge la ITM si m-as adresa ,oare nu s-ar putea rezolva problema.
1. Puteti merge dar ITM nu poate sa oblige pe angajator sa va dea banii.
2. In urma verificarii ITM va da un un raspuns, in scris, care poate fi folosit in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
As dori totusi raspunsul uni avocat, eu doresc sa-mi recuperez drepturile salariale nu sa fac sesizare la Barou, avocatei in cauza. Eu stiam ca litigiile de munca sunt scutite de plata taxelor de timbru si timbru judiciar.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
vili1, utilizator
Da, litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru, dar asta nu inseamna ca sunt eti scutit si de plata onorariului unui avocat angajat.
Va puteti recupra cheltuielile cu avocatul soliciand instantei plata cheltuielilor de judecata, care vor fi recuperate de la fostul angajator in cazul in care aveti castig de cauza.
Avocatul stie acest lucru.
Onorariul unui avocat il negociati.

presiunile fostului angajator de se renunta la proces nu sunt justificate.
Nu va asteptati sa primiti insa asa de repede acei bani.
procesul mai poate dura, in final veti obtine o hotarare jud in favoarea dvs , hot. pe care va trebui sa o puneti in executare la un executor judecatoresc, pentru ca nu este de asteptat ca fostul angajator sa va dea banii de buna-voie.
Executorul deasemenea are un onorariu de executare, bani care la fel se vor recuprea de la fostul angajator cand va place platile prin executor.

Procesul intreg va putea fi de durata , dar la un moment dat va veti primi acei bani, care inteleg ca nu sunt putini, si sumele le puteti solicita actualizate cel putin cu rata inflatiei (discutati despre acest lucru cu avocatul si ulterior cu executorul.)

Alte discuții în legătură

Cum pot sa-mi recuperez banii cuveniti pe 2 luni si 2 saptamani de munca? poliee poliee mentionez ca atunci cand luam salariul nu semnam vreun stat de plata sau altceva. plata era facuta de catre patron. am lucrat la societatea respectiva cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua! Am lucrat la o societate comerciala iar din luna ianuarie 2013 si pana in aprilie 2013 nu am mai primit salariu. I-am cerut insistent angajatorului ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire !!! vladimir.danciu vladimir.danciu Buna dimineata.Va rog sa-mi spuneti cum pot actiona in judecata (litigiu de munca) pe fosta patroana unde am lucrat ca sa pot sa-mi recuperez salarul pe ... (vezi toată discuția)