Ce pot face in urma disponibilizarii colective, pt a-mi primi drepturile salariale . Conform contractului colectiv de munca la nivel de societate, trebuia sa primesc 3 salarii, valoarea a 3 luni pt bonurile de masa , si niste prime ( de craciun ,de pasti si de vacanta)pe care nu le-am primit de la societate la momentul respectiv pt ca tot au amanat. Personalul afectat de aceasta disponibilizare , si care nu si-au primit drepturile salariale (in jur de 150 de persoane) am adresat o plingere la Tribunalul din oras( unde o doamna avocat a luat de la fiecare disponibilizat 25 ron la sfarsitul lunii iulie , care a pretins ca ne v-a recupera drepturile banesti).Pana in momentul de fata noi nu ne-am recuperat banii ,iar avocata solicita cate 100 de fiecare sa mearga sa ne reprezinte la tribunalul judetean.
In conditiile in care nu a facut nimic pt banii primiti anterior este corect sa mai ceara alti bani, in aceste conditii.
Intre timp societatea ameninta ca nu o sa ne mai dea nimic si impune oamenilor sa renunte la proces ,sa faca cereri personale catre directorul general, ca renunta de buna voie la proces si ca vor astepta sa li se dea banii cand va putea societatea.
Ce pot face eu personal in aceste conditii pt a-mi recupera drepturile?
"""Daca as merge la ITM si m-as adresa ,oare nu s-ar putea rezolva problema."""
==================================================
NU, problema nu se rezolva la ITM, faceti doar o sesizare ca sa fie facuta si o sa va raspunda, in 30 zile ++, sa va adresati instantei si, ...sincer pierdeti timpul.
Sunt scutite de plata taxelor dar nu si de plata serviciilor unui avocat, din pacate.
Tot din pacate, "Art.286 (2)Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile", nu se respecta!!!
Din curiozitate, pentru nerespectarea acestui articol, nu se poate face o actiune impotriva completului de judecata in situatia in care se treneaza un proces 10 luni ???? (era o intrebare retorica???)
o zi buna
Codul Muncii:
"" Art. 285. - Cauzele prevăzute la art. 281 sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.
Art. 286. - (1) Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă.
(2) Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile.
(3) Procedura de citare a părţilor se consideră legal îndeplinită dacă se realizează cu cel puţin 24 de ore înainte de termenul de judecată.
Art. 287. - Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
Art. 288. - Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenţă, instanţa fiind în drept să decadă din beneficiul probei admise partea care întârzie în mod nejustificat administrarea acesteia.
Art. 289. - Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept.
Art. 290. - Procedura de soluţionare a conflictelor de muncă se reglementează prin lege specială.
Art. 291. - Dispoziţiile prezentului titlu se completează cu prevederile Codului de procedură civilă."""