Daca semnezi contractul pe 6 ore de munca cu salariu fix si patronul iti făce programul de 10 ore pe zi in loc de 6 fara sa iti dea ceva la salariu asta ii legal .... daca nu ce se poate face? ?
Daca aveti un contract individual de munca (CIM) incheiat pentru o durata zilnica de 6 ore/zi timp de 5 zile pe saptamana, atunci aveti un contract individual de munca cu timp partial, iar modificarea duratei muncii (in speta marirea duratei zilnice) si implicit a transformarii CIM cu timp partial in CIM cu norma intreaga se poate face numai prin acordul EXPRES dintre angajator si dumneavoastra, prin semnarea unui act aditional la contract.
In lipsa unui atare act aditional la contractul individual de munca al dvs. trebuie sa prestati numai cele 6 ore/zi, astfel cum s-a stabilit in contractul individual de munca, in sens contrar angajatorul putand fi sanctionat, deoarece munca suplimentara peste durata de munca stabilita in cadrul unui CIM cu timp partial este interzisa, astfel cum trebuie prevazut intr-un astfel de contract cu timp partial, in temeiul art. 105 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, actualizat.
Angajatorul va putea fi amendat contraventional in temeiul art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii care prevede: constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară.
Nu nu am semnat nimic mi sa spus ca in cazul un control sa spun ca dupa 6 ore lucrate cineva ma înlocuiește si ca am obora de pauza ceea ce nu am. Nu am semnat nici un act ca stau ore suplimentare
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
......
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.