avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie activ/pasiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie activ/pasiv

buna ziua, am preluat de curand o asociatie, iar cand vreau sa fac situatia de activ pasiv la 31 octombrie, am impresia ca nu pun unde trebuie sumele pentru ca nu imi da egalitate (am plus pe activ)
. vechiul administrator imi zicea de existenta unui fond de curatenie mai vechi la care nu i-a mai tinut evidenta si ca ar putea fi de acolo plusul.
va redau mai jos sumele si am rugamintea sa imi spuneti unde sa le trec pe fiecare. multumesc

* sold casa: 6196,80
* sold banca: 0
* sume neachitate lista curenta (septembrie): 2522,55
* restantieri: 648,77

*fond rulment: 8170
*fond reparatii: 902,03
*contributii salariale neachitate (septembrie): 350

*salarii luna octombrie(achitate in 31 oct): 540
*cheltuieli efectuate in luna octombrie(papetarie, mat.curatenie): 67,26
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:10, 8 Noiembrie 2016
ACTIV
-casa
-banca
-restante lista curenta
-restante mai vechi
-facturi platite si nerepartizate inca(salarii si chelt.admin.in cazul dvs)

PASIV
-fond rulment
-fond reparatii
-facturi repartizate si neachitate(buget)
-incasari in avans la intretinere

Mie imi ies lipsa 553,35 lei in pasiv
Si eu sunt curios sa aflu de ce nu se " pupa " activul cu pasivul , acest lucru la mine in asociatie se intampla in mod frecvent adica in fiecare luna .
Cand am intrebat acum cateva luni cand diferenta era de 14404,22 lei raspunsul a fost si citez " suma de 14404.22 lei din situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv aferenta lunii iunie 2016 reprezinta incasarile efectuate prin casa in perioada 01.07.2016 - 19.07.2016( data la care s a afisat lista de plata aferenta lunii iunie 2016 ) .Suma respectiva fiind folosita pentru achitarea partiala a facturilor din luna iulie "
Mentionez faptul ca in luna respectiva suma totala din activ era de 86942,10 lei iar din pasiv era de 101353,32 lei .
Intrebarea mea este ca acest activ nu trebuie sa fie egal cu pasiv adica cum am spus mai sus sa se " pupe " ? poate ca cei din asociatie procedeaza corect dar acest lucru se intampla de cand s a schimbat contabilul asociatiei si probabil ca acesta este mai in tema .
Multumesc
in acest caz ce este de facut? am pe activ mai mult cu 553 lei decat pe pasiv? ce rezolvare exista astfel incat sa pot merge mai departe cu situatia reglata. multumesc
@ALINAfenesan
In ce calitate ati preluat asociatia? Ca sa puneti situatiile la zi discutati si cu cei mai vechi din asociatie. La aceste situatii se pot pricepe administratorul, contabilul (daca aveti), presedintele dar mai ales cenzorii.
Acum concret daca spuneti ca "am plus pe activ" asat e bine. Poate insemna ca aveti ceva incasari sau de incasat in plus fata de ceea ce aveti in evidenta fondurilor sau obligatiilor fata de terti. Mai verificati obligatiile fata de furnizori, impozitele catre ANAF, fondul de rulment, de reparatii... Aveti in vedere sa mergeti pe o logica corecta in sensul ca daca in pasiv ati inregistrat doar fondurile existente (din incasari minus iesiriele) si in activ sa nu aveti obligatiile la aceste fonduri iar daca in pasiv ati adaugat fondurilor existente (solduri) si obloigatiile (inca neincasate), tot asa sa le aveti si in activ inregistrate ca sume de incasat. Altfel sigur ca nu o sa va dea niciodata egalitate intre activ si pasiv daca se lucreaza cu rationamente diferite.
Apoi inca un element: hotarati-va si faceti situatia pe ao anumita perioada, de exemplu luna septembrie si atat. Nu amestecati septembrie cu octombrie. Daca facetio situatia pe septembrie inseamna ca verificati si contabilizati toate, absolut toate sumele din perioada 1-30 septembrie si atat, fara a introduce in situatia intocmita nici macar un leu din august sau octombrie. Si asta pentru orice incasare, plata, factura platita sau nu, obligatie achitat sau nu, sume de incasat sau nu...

@elenazan,

Lipsain pasiv poate fi plus in activ. E o situatie buna ceea ce inseamna ca banii sunt. Era rau daca lipsa era in activ. Mi verificati. Pna gasiti unde-i greseala inregistrati in pasiv "alte fonduri = 553,35 lei" ca sa va dea egalitatea. Cand descoperiti greseala dispare acest post.

@eugarizan,
Ceea ce spouneam si mai sus. Cel ce se ocupa de intocmirea acestor situatii trebuie sa se hotarasca pentru ce perioada intocmeste situatia. Legal situatia soldurilor se face lunar, asta insemnand de la 1 la 30(31) ale fiecarei luni. Sigur ca este ceva de munca sa corelezi incasarile, platile cu facturile, obligatiile de luna trecuta care apar prin facturi abia lun asta, cu salarile lunii septembrie care se platesc abia in octombrie... dar asta este contabilitate, e o meserie, o specializare si cine se ocupa de asta trebuie sa invete.
Sigur ca exista si posibilitatea sa se intocmeasca aceasta situatie lunar dar de la data afisarii unei listye lunare pana la urmatoarea. Dupa mine e aceeasi munca. Daca intocmesti listele la 20 ale lunii si rezultatele acesteia se preiau in situatia soldurilor activ-pasiv, atunci si incasarile, platile prin casa sau banca trebuiesc luate exact cele pana la data de 20 ale unii respective si nu de la sfarsitul lunii.
Repet, ca sa iasa situatia corect, respectati aceleasi date calendaristice pentru fiecare post din situatia soldurilor elementelor de activ-pasiv.
Spuneti ca "in luna respectiva suma totala din activ era de 86942,10 lei iar din pasiv era de 101353,32 lei ." Asta nu e bine. Logic inseamna ca poate aveti, de exemplu, fonduri incasate dar banii efectiv nu sunt in activ, nu sunt in restante, nu sunt in obligatiile de plata ale proprietarilor sau altor debitori... Verificatii tinad cont daca vreti de ceea ce am sous mai sus.
puneti capitolul ALTE FONDURI: 607.26 lei si balanta se echilibreaza.
Ma puteti contacta daca aveti nelamuriri.

Alte discuții în legătură

Elemente de activ si pasiv in contabilitatea asociatiei de proprietari nety36 nety36 Buna ziua pentru ca de putin timp sunt numita cenzor al asociatiei de domiciliu am nevoie sa ma clarific asupra unor elemente din situatia contabila In ... (vezi toată discuția)
Situatia a-p asociatii de proprietari cocoranum cocoranum Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfta referitor la urmatoarea problema :am o asociatie de propreitari,unde marul discordiei este A-P,pentru faptul ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)