avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie activ/pasiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie activ/pasiv

buna ziua, am preluat de curand o asociatie, iar cand vreau sa fac situatia de activ pasiv la 31 octombrie, am impresia ca nu pun unde trebuie sumele pentru ca nu imi da egalitate (am plus pe activ)
. vechiul administrator imi zicea de existenta unui fond de curatenie mai vechi la care nu i-a mai tinut evidenta si ca ar putea fi de acolo plusul.
va redau mai jos sumele si am rugamintea sa imi spuneti unde sa le trec pe fiecare. multumesc

* sold casa: 6196,80
* sold banca: 0
* sume neachitate lista curenta (septembrie): 2522,55
* restantieri: 648,77

*fond rulment: 8170
*fond reparatii: 902,03
*contributii salariale neachitate (septembrie): 350

*salarii luna octombrie(achitate in 31 oct): 540
*cheltuieli efectuate in luna octombrie(papetarie, mat.curatenie): 67,26
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:10, 8 Noiembrie 2016
Pai in acest caz avem amatorism si la realizarea acelui soft.
Am intalnit si eu programe slabe de contabilitate.
Asa este si astazi chiar daca dispunem de programe de contabilitate specializate.
Economistii, contabilii, pot rezolva orice problema de contabilitate cu sau fara programe si softuri de contabilitate. Softul face ceea ce-i impune omul si nu invers.
Eu, ca economist, nu accept sa printez o situatie a soldurilor in care activul sa nu fie egal cu pasivul. Si asta pentru ca orice neeconomist (inginer, medic, filozof, arhitect...) poate a auzit ca activul trebuie sa fie egal cu pasivul. Si atunci eu fac in asa fel ca soldurile sa fie egale chiar daca in realitate uneori nu sunt egale.
Economistii stiu ca exista conturi de compensare a acestor egalitati, conturi provizorii, conturi de regularizare, conturi de ajustari, alte datorii, alte creante...
Acestea sunt instrumente la indemana celor ce se ocupa de eviudenta contabila si credeti-ma ca rareori din aceste situatii contabile se poate pune in evidenta daca gestiunea este corecta sau nu.

Buna ziua
Marturisesc ca mi a luat ceva timp daca sa mai intervin pe acest subiect pentru a nu deveni " nepopular ".
Tinand cont ca eu nu sunt omul care sa lase o problema nerezolvata indiferent ce zic unii si altii , cu toate ca am inteles ceva din cele 2 ( doua ) comentarii , imi iau inima in dinti ( cum se spune in popor ) si cu asta inchei subiectul indiferent de ce raspuns primesc :
- Cum pot ( daca se poate bineinteles ) eu ca locatar / proprietar sa l determin ( sper ca am folosit cuvantul potrivit ) pe contabilul asociatiei ( ati observat care a fost raspunsul acestora ) sa prezinte in mod real si legal situatia soldurilor din asociatie ?
Pentru ca degeaba imi spui acolo ca " de recuperat " daca nu spui ce si de unde , sau nu trebuie sa se stie !
Mentionez faptul ca aceste este absolvent ASE si ar trebui sa cunoasca acest lucru si vorba Domnului Adriantot , sa faca in asa fel incat acestea sa fie egale chiar daca realitatea arata altfel !
Multumesc si imi cer scuze celui / celei care a deschis subiectul , probabil ca totusi a inteles ceva din aceasta discutie .
In proxima AG a membrilor, la prezentarea ordinei de zi, propuneti spre completare si acest subiect - eventual puteti sa-i punei in garda pe responsabili sa-si pregateasca explicatiile.

Domnul cu patalamaua de ASE poate clarifica fara nicio problema chestiunea egalitatii depline a soldurilor de activ si de pasiv, dar vorba dvs. - daca se vrea
Pe langa acestea, trebuie sa dati o cautare specializata, aici pe forumul nostru, pentru ca la un moment dat a fost o discutie mai ampla pe acest topic - din cate mi-amintesc, o contributie majora la explicare a avut @elga50.
Cu oarece bunavointa, nu este greu pentru si cei care nu au pregatire specializata, sa inteleaga notiunile de activ si de pasiv.
Succes!
nu orice absolvent de ASE poate rezolva o problema de Activ/Pasiv; doar absolventii specializarii contabilitate. Economist este si un absolvent de management, si unul de relatii economice internationale, s.a.

In contabilitatea mare e vorba de o balanta pe solduri finale.
Asemenea analize prescurtate se folosesc in sistemul burselor de valori pentru a prezenta situatia simplificata a agentilor economici cotati la bursa.

O astfel de analiza facuta lunar este un instrument pentru administrator, sa stie cum sta cu gestiunea pe care o administreaza.

Fireste, pe de alta parte este o informatie simplificata transmisa locatarilor si asta in spiritul transparentei cerute de legislatia actualizata privind viata la bloc.

Asa cum s-a mai spus aici, a prezenta o situatie Activ/Pasiv fara egalitatea perfecta a celor doua totaluri este lipsa de profesionalism; e un barbarism. Mai bine nu prezinti o astfel de situatie decat sa te faci de ras.

S-a pus intrebarea "cum pot eu ca locatar sa il determin pe contabil sa prezinte o situatie reala"; pai va adresati cenzorului care trebuie sa certifice acea situatie. Sau un expert dinafara asociatiei daca sunt suspiciuni.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2016
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Elemente de activ si pasiv in contabilitatea asociatiei de proprietari nety36 nety36 Buna ziua pentru ca de putin timp sunt numita cenzor al asociatiei de domiciliu am nevoie sa ma clarific asupra unor elemente din situatia contabila In ... (vezi toată discuția)
Situatia a-p asociatii de proprietari cocoranum cocoranum Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfta referitor la urmatoarea problema :am o asociatie de propreitari,unde marul discordiei este A-P,pentru faptul ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)