avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrare chitante
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrare chitante

Cum se pot inregistra chitantele care nu au fost inregistrate in ziua platii in registrul de casa?Primesc chitante din luna iulie in luna august care nu apar in registrul de casa din iulie iar administratorul spune ca a uitat de ele si nu mai reface registrul.Este vorba despre plati facute la furnizori.M-am gandit la un decont de cheltuieli si sa inregistrez 401=462 iar apoi in casa din august dispozitie de plata pentru decontul de cheltuieli 462=5311 dar nu stiu cat este de corect.
Ce ma sfatuiti pentru a inregistra aceste chitante avand in vedere ca facturile au fost inregistrate in luna iulie?
Cel mai recent răspuns: Ioana Constantin , Contabil 13:31, 5 Septembrie 2009
Intocmiti un registru nou cu toate chitantele si platile la zi ,pentru ca daca va vine vreun control ,seful o sa dea vina pe dvs. ca nu le-ati inregistrat , iar de acum incolo faceti si dosar cu chitantele numerotate - nr.2-------------------------------------100,sau cate va incap intr-un dosar , si apoi o sa va mult mai usor sa le inregistrati in registru si scrieti si luna pe registru.
Informati in scris administratorul despre obligatia inregistrarii cronologice a actelor contabile si a riscului nedepunerii acestora in timp util.Decizia intarzierii actelor ii va apartine precum si obligatia platii amenzii.Garda financiara este f."Vigilenta" cu acest tip de inregistrari, incat nici nu sta la discutii privind amenda.
In luna august faceti un decont de cheltuieli cu totalul chitantelor si o DP cu aceeasi valoare.
Se foloseste contul 542 nu 462
Avem: 542xx=5311
401xx=542

Se presupune ca facturile sunt inreg.separat in jurnalul de cumparari pe luna iulie sau august, in fct.de data facturii.
%=401
?xx
4426


daca aveti suficient sold la 542 folositi contul ...401= 542 ...daca nu aveti sold inregistrarea poate fi doar 401= 455
Cel mai corect este cum spune Ilie Stanica (corbalb); astfel se respecta principiul cronologiei.

Si daca stam sa ne gandim evenimentele chiar asa s-au intamplat: patronul a cumparat cu proprii bani produse, servicii, etc. si contabilitatea trebuie sa evidentieze acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Solutie privind decontarea facturilor atunci cand nu sunt bani in casa MIHAELAJURGEA MIHAELAJURGEA Cat de gresita este inregistrarea platii facturilor prin inregistrarea 401 = 462 , avand in vedere ca societatea nu dispune de bani in (registrul) casa sau ... (vezi toată discuția)
Deconturi de cheltuiala grecuanamaria grecuanamaria ma puteti ajuta cu privire la inreg dec de cheltuiala? care sunt inregistrarile care se fac? va multumesc (vezi toată discuția)
Depunere numerar magnectical magnectical Buna ziua. Am o situatie de genul: patronul, care este si asociat si salariat plateste cu numerar (din buzunarul ) lui ,cu foaie de varsamant o factura care ... (vezi toată discuția)