Buna ziua , inainte sa postez intrebarea o sa prezint o scurta istorie ..!In anul 2005 am primit un apartament printr-un contract de donatie in care propietarul si-a rezervat dreptul de uzufruct viager , iar in anul 2007 din pacate propietarul sa imbolnavit de alzhaimer si a fost internat intr-un azil destinat persoanelor cu aceasta suferinta !Din 2005 pana in prezent eu am suportat toate cheltuielile necesare propietarului fara ca acesta sa imi ceara sau contractul de donatie sa ma oblige(in contract nu exista nici o clauza de intretinere ), intre timp eu am renovat apartamentul pentru ca vecinii se plangeau de mizeria care era acolo !Mentionez ca in contractul de donatie se specifica ca transmiterea propietatii si a posesiuni catre mine sa facut la data semnarii contractului(impozitul vine pe numele meu samd) ...si acum intrebarea mea este :
1.Am dreptul sa locuiesc acolo cateva zile pe an avand in vedere ca propietarul este din 2007 in azil ?Mentionez ca apartamentul este gol si nu am locuit nici macar o zi acolo , doar l-am renovat !
2.Fratele fostului propietar poate ataca donatia dupa decesul acestuia , mentionez ca fostul propietar nu are sot in viata , parintii,copii sau nepoti?!
3.Am gresit ca l-am internat intr-un azil (mentionez ca l-am luat la mine acasa dar nu am rezistat mai mult de cateva luni pt ca a dat foc in bucatarie,isi facea nevoile peste tot), ma refer daca fratele dansului sau altcineva s-ar putea lega de chestia asta ?!
Va multumesc anticipat !
Dupa deces fratele poate ataca donatia ,dvs.cand l-ati internat puteati sa -i spuneti ca fratele lui este bolnav si ca necesita un tratament mult mai amplu . Ati gresit pentru ca poate spune dupa deces ca nici donatia nu este valabila -el fiind suferind de alzhaimer si nu a stiut ce semneaza . In situatia in care el nu are rude in viata decat fratele , acesta este si el tot un mostenitor.
Va multumesc mult pentru raspuns !
Eu nu aveam cum sa iau legatura cu fratele dansului pentru ca ei nu se mai vazusera de 25 de ani si nici macar fostul propietar nu mai stia de el !A aparut acum din senin !
Mentionez ca la momentul semnarii contractului era sanatos si in afara notarului am mai avut si doi martori !
Eu auzisem ceva ca doar mostenitorii rezervatarii au dreptul de a ataca donatia si stiam ca fratii nu intra in aceasta categorie, ma insel ?
Nu va inselati deloc ... dar ceea ce stiti dvs. se refera la raportul donatiilor... care este o procedura succesorala.
Cand intrebati de ”atacarea” actului ne referim la situatia in care un tert/sau chiar mostenitor solicita instantei sa constate nulitatea absoluta/relativa -cu respectarea conditiilor- a actului de donatie pentru cauzele generale de nulitate ale unui act juridic civil.
Altfel spus .. sa nu incurcam raportul donatiilor ... cu nulitatile actului juridic civil.
Am inteles, va multumesc mult pentru raspuns !Asta mai imi lipsea sa imi poata fii atacat contractul !
As mai avea o intrebare in cazul in care imi "ataca"contractul si castiga , macar ma daspagubeste pentru toti bani care iam cheltuit in renovarea apartamentului si pe tratamentul fostului propietar , plus ca eu i-am dat banii fostului propietar sa cumpere apartamentul de la stat si am o hartie care atesta lucrul asta !
Discernamant
svixer
Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ?
La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)