avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa renunt la o proprietate unde mai are drept si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa renunt la o proprietate unde mai are drept si uzufructuarul

Acum 5 ani, am cumparat o garsoniera unde am fost trecuta ca nud proprietar si maica-mea ca avand drept de uzufruct. La momentul respectiv, n-am stiut ce presupune acest drept de uzufruct iar acum maica-mea ma santajeaza ca se muta acolo, ca lasa datorii, toate pe care trebuie sa le suport eu pentru ca un notar n-a fost in stare sa-mi explice si mie cum sta situatia.

Ca sa scap de tot stresul si circul - pentru ca nu-mi plac telenovelele si nu vreau sa-mi distrug nervii prin tribunale - vreau sa renunt la titlul de nud proprietar si sa se duca pe pustii cu garsoniera ei. Care ar fi demersurile? Am nevoie de acordul celui care detine dreptul de uzufruct sa renunt la acest contract? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: jlvera , utilizator 13:48, 3 August 2017
Nu aveti de ce sa renuntati, puteti vinde ce aveti, nuda proprietate sau daca nu vreti sa vindeti, puteti dona cui vreti. daca nici cui dona nu aveti, puteti renunta prin declaratie la notar.

Art. 889
Renunţarea la dreptul de proprietate
(1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.
(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.
(3) În situaţia bunurilor grevate de sarcini reale, unitatea administrativ-teritorială care a preluat bunul este ţinută în limita valorii bunului.

Detalii: [ link extern ]
Pot vinde fara acordul uzufructuarului? Pentru ca mama in mod sigur nu o sa fie de acord sa vand garsoniera. Si daca pot vinde fara acordul ei, mi se pare ca dreptul asta se transmite la viitorul proprietar, nu? Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2016
justme890, utilizator
nu aveti nevoie de acordul uzufructuarului.
Si eu am aceeasi problema.

Taica-miu imi face tot felul de figuri cu amanta, iar apartamentul unde a locuit si mama care astazi este defuncta, este trecut pe numele meu cu clauza de uzufruct.

Eu sunt nud proprietar, iar taica-miu poate sa ma dea afara din casa cand vrea (multumesc gi-jane pentru informatie), iar eu nu am chef sa il ingrijesc. El ma santajeaza cu apartamentul. NU avem clauza de intretinere.

Deci vreau sa renunt la titlul de nud proprietar, dar eu am mostenit din partea mamei 3/8 din apartament, care vreau sa imi ramana mie ca sa pot sa imi cumpar o camera in care sa stau.

Daca renunt la acest act cu uzufruct, eu mai am partea mamei de 3/8? Iar taica-miu sa ramana cu 5/8 si sa i le dea amantei, daca doreste.

In plus, eu i-am dat tatalui meu 15000 de euro pentru cele 5/8, scrie in contractul de uzufruct. Eu vreau 15000 de euro inapoi si 3/8 din apartament. Se poate asta?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager florineftimie florineftimie Buna ziua, Am si eu o problema.Am o garsoniera si vreau sa o vand,dar in contract eu sunt proprietarul nudului imobil,iar mama are dreptul de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Borika Borika Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am ... (vezi toată discuția)
Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)