Potrivit OG 129/2000 :
- Formarea profesională a adulţilor se poate realiza, în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă, după caz, de persoane fizice sau persoane juridice, de drept public sau privat, stabilite în România, în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele aparţinând Spaţiului Economic European, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, denumite în continuare furnizori de formare profesională.
- Furnizorii de formare profesională pot organiza programe de formare profesională, finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională, numai dacă au prevăzut în statut sau, după caz, în autorizaţia pentru desfăşurarea unor activităţi independente, activităţi de formare profesională şi sunt autorizaţi în condiţiile legii.
- Angajatorii pot organiza programe de formare profesională pentru salariaţii proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităţilor respective.
Norme de aplicare aOG 129/2000
art.2^1
(1) Formarea profesională, organizată conform art. 10 alin. (3) lit. b) din ordonanţă de către angajatori, se finalizează cu certificatele de absolvire prevăzute la art. 21 alin. (3) din ordonanţă.
(2) Certificatele de absolvire eliberate de angajatori salariaţilor proprii conţin cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare ale angajatorului care a asigurat formarea;
b) numele şi prenumele salariatului;
c) denumirea ocupaţiei pentru care a fost organizat programul de formare profesională;
d) numărul de ore şi perioada de desfăşurare a programului de formare de care a beneficiat salariatul;
e) competenţele dobândite prin programul de formare profesională.
(3) În vederea monitorizării creşterii gradului de participare a adulţilor la învăţarea pe tot parcursul vieţii, angajatorii transmit trimestrial secretariatului tehnic al comisiei de autorizare în a cărui rază teritorială îşi au sediul social date cu privire la angajaţii care au beneficiat de formare profesională, conform tabelului prevăzut la anexa nr. 7.
art.11
Potrivit art. 21 alin. (1) din ordonanţă sunt supuşi autorizării numai furnizorii de formare profesională care doresc să elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională. Ceilalţi furnizori de formare profesională pot organiza programe de formare profesională finalizate cu documente de absolvire proprii, care nu sunt însă certificate cu recunoaştere naţională.
Multumesc frumos pentru raspunsurile voastre, cred ca m-am lamurit. In cazul meu este vorba de un training menit sa invete noul angajat cum sa isi desfasoare munca pentru functia la care s-a angajat, deoarece angajatorul foloseste anumite "unelte" specifice. Multumesc inca o data!