Tatal meu are o casa si suntem doi mostenitori. Eu doresc renovez o camera in care sa locuiesc pt.a avea grija de tatal meu care are probleme de sanatate si are nevoie. Fratele meu nu se implica si uneori creaza si probleme... Tatal meu ar dori sa faca un act (daca e posibil ) pt.acea camera (10m).Ce ar putea sa faca avand in vedere ca nu are bani ,dar ar vrea si sa stie ca lucrurile sunt in ordine (atat cat se poate).E posibil sa facem o donatie sau act de intretinere? Ce acte ne trebuie? Va multumesc.
Nu exista si o ”mama” ... poate sunteti mostenitori dupa mama!
Daca casa ii apartine in intregime tatalui, atunci va poate face un act de vanzare-cumparare pe o anumita cota- indiviza din casa.
Pentru a va putea vinde doar 10 mp - adica doar camera - va trebui facuta iesirea din indiviziune sau un dezmembramant al proprietatii. Asta numai daca se poate partaja in natura imobilul respectiv.
Puteți să faceți un contract de întreținere, dar asta presupune întreținerea efectivă, sau să faceți un contract de rentă viageră, contract prin care, în schimbul proprietății, aveți obligația virării periodice a unei sume de bani în contul tatălui dvs.
Da, tatal este proprietar. Mama locuieste in alta parte. Sunt divortati de 35 ani.Aceasta casa e a tatalui meu. In casa locuieste tatal si fratele meu. Doar ca el are probleme grave de sanatate si doreste sa faca un act ca sa fie tot legal. Eu nu doresc sa il dau pe fratele meu afara, dar in cazul ca tatal meu nu va mai fi , sa pot avea garantia ca nu sunt data afara.
In cazul in care tatal nu va mai fi, mostenirea se imparte intre dvs. si fratele dvs. Desigur, exista si alte variante pentru tatal dvs sa dispuna de imobil, inca din timpul vietii lui, insa pentru asta trebuie sa mearga la notar si sa-i explice notarul ce are de facut, conform cu vointa tatalui.