Buna ziua! Va rog sa ma sprijiniti cu un raspuns pentru urmatoarea speta:
De curand am cumparat o casa, pentru care pregatesc actele de intabulare. Problema este ca in spatele casei, vecinul are casa construita (o camera) pe terenul care apare in schita propietatii pe care am cumparat-o. Mentionez ca vecinul din spate nu are carte funciara facuta pe proprietatea sa.
Avand in vedere ca proprietatea achizitionata este o constructie veche ce necesita cel putin reabilitare (luam in considerare inclusiv varianta de a darama actuala constructie si sa facem una noua), va rog sa mi spuneti opinia dumneavoastra cum as putea face sa obtin autorizatiile necesare fie pentru acoperis/fie pentru demolare/contructie noua... Atat timp cat casa vecinului este practic in casa noastra?!?
Cei de la cadastru ne-au spus ca exista varianta sa-l dam in judecata (dar stiu sigur ca va dura mult si solutia nu ar fi multumitoare - probabil doar amenda pentru impozitul pe care nu l-a platit pana acum) sau sa trecem noi in intabulare noua schita, cu casa ciuntita...
Ce solutii credeti ca ar fi pentru a putea incepe mai repede reconsolidarea/demolarea actualei constructii pe care am achizitionat-o.
Va multumesc anticipat!
Diana
Calarasi
E posibil pt. a repara o casă existentă să nu vă trebuiască autorizație, dacă reparația respectă modul cum a fost construită inițial casa (aceleași materiale, aceleași caracteristici etc.)
Acum nu e clar ce legătură este între amplasarea casei vecinului pe proprietatea dvs. și repararea casei dvs. Să înțelegem că,,, casa vecinului vă împiedică să faceți reparațiile? Pt. că juridic sunt 2 probleme diferite.
Cu vecinul puteți să vă înțelegeți amiabil - îi cedați lui bucata pe care deja o ocupă și el vă cedează o altă bucată în alt loc. Dar nu știu cum se fac astfel de formalități. Sau prin proces - se cheamă granituire prin care puteți să-l obligați să dărâme ce a construit pe bucata dvs.
Buna seara! Va multumesc pentru raspuns. Situatia nefasta in care ne aflam acum este data de faptul ca noi, cel putin, vrem sa consolidam peretii si urgent schimbat acoperisul (pentru ca ploua in casa). Casa noastra si a vecinului sunt lipite in partea din spate. Ca o analogie...imaginati-va un patrat format din patru casute, una dintre ele (fizic - partea din spatele casei, dreapta) este ocupata de casa vecinului. Pentru a schimba acoperisul, de exemplu, noi trebuie sa decopertam inclusiv parte din casa lui...Am mentionat aceasta, pentru ca este prima problema pe care am identificat-o, in ideea unei reconsolidari a constructiei...
Posibilitatea de a ceda aceasta parte, in schimbul alteia nu poate fi luata in calcul, pentru ca nu are ce oferi vecinul, avand in vedere faptul ca cele doua constructii sunt pozitionate spate in spate. Iar suprafata terenului, pe latime, este direct proportionala cu suprafata casei. Terenul liber, fara constructie, fiind doar in zona din fata casei, atat a noastra, cat si a vecinului.
Din ce înțeleg eu, casa dvs. e corp comun cu a vecinului. Practic e o singură clădire. În acte însă figurează ca 2.
Asta înseamnă că din p.d.v. al actelor pt. reparații sau dărâmări, demersurile ar trebui să fie cele obișnuite. Cum veți face efectiv acele reparații, e o altă problemă. Asta ar trebui să vă spună un meșter la fața locului. Adică dacă se poate să "tăiați în două" acel corp comun.
Depinde acum și ce urmăriți dvs., dacă doar să vă reparați casa, sau să obțineți și compensații materiale de la vecin. Vecinul ce zice?
O problema asemanatoare am avut si eu. Cineva a construit o casuta pe proprietatea mea. S-a rezolvat prin demolarea ei. Nu era locuita, asa ca am angajat un buldozer care a rezolvat problema. Daca o constructie e pe proprietatea ta cu cine te judeci?! Daca cineva o locuieste cel mult ii ceri evacuarea.
daca cel care a construit casa respectiva este proprietar si pe teren si te actioneaza in instanta pentru demolare abuziva, de unde faci rost sa i-o reconstruiesti? probabil nu ai auzit de constructie tip duplex, triplex, cvadruplex etc. pentru a iesi mai ieftin cu constructia locuintelor si cu proiectul, multi apeleaza la acest sistem de locuinta. chiar daca sunt doua constructii intr-una singura, nu exista usa de legatura intre case. doamna poate sa apeleze la o firma de constructii pentru a cere o expertiza tehnica a constructiei din care sa reiasa daca o demoleaza sau o reconditioneaza. daca din raport reiese demolarea, atunci trebuie sa discute cu vecinul si sa ii ceara acordul scris pentru inceperea lucrarilor de demolare si sa il despagubeasca in cazul in care i se va distruge ceva din locuinta pe durata lucrarilor. daca va iesi din raport ca poate reconditiona, atunci va putea lucra doar pe partea de casa a dumneaei.
Vecinatate
ContSters277797
Buna ziua, apelez la dvs. pentru a ma indruma intr-o situatie de dureaza de 5 ani.
Vecinul meu are o constructie (un vechi grajd din caramida \\"lipita\\" cu ... (vezi toată discuția)