Buna seara !
O familie compusa din sot si sotie, detin un act de proprietate pe numele amandurora. Impropriu spus ca detin, deoarece sotia a decedat acum 3 ani, dar nu s-a facut succesiunea. Nu au platit niciodata impozit pe cladire si teren, deoarece sotul beneficia de acest drept. Zilele trecute, sotul a primit o somatie de plata, pe numele sotiei, pentru a-si plati impozitul pe casa si teren pentru ultimii 3 ani . Dar aceasta nemailocuind in casa ,ci in cimitir cum ar putea sa plateasca ? Cum se poate emite o somatie pe numele unei persoane decedate si s-ai ceri un impozit, pentru perioada dupa ce a decedat? Stiu ca impozitul se imparte intre proprietari, dar totusi femeia a avut un handicap grav cat a fost in viata, iar pe perioada de cand este decedata i se percepe impozit.
Ce parere aveti?
Multumesc !
Dv in calitate de ex sot puneti problema sbiectiv,cunoscand succesiunea de evenimente
Atat timp cat nu a fost dezbatuta succesiunea,autoritatea fiscala teritoriala nu are de unde sa cunoasca de titularul rolului a decedat
Constientizati ca evidenta titularilor de rol fiscal si platile realizate de catre acestia este electronica iar serviciile de preceput taxe si impozite si cel de debite in urmarire sunt servicii distincte
Daca autoritatea fiscala nu a fost informata ca titularul de rol fiscal a decedat,baza deevidenta a autoritatii fiscale a constatat neplata taxe/impozite si automat a generat dosar pentru debite in urmarire pentru care s-a intocmit somatie de plata
Pentru solutionare depuneti la autoritatea fiscala teritoriala documentul justificativ=certificatul de deces
Multumesc mult pentru raspuns ! Am fost astazi la Primarie si mi s-a spus ca trebuie platit impozitul pentru persoana decedata , pana in momentul cand se face succesiunea. Dar o sa fac o adresa scrisa si voi anexa documentele necesare. Nu eram sigura daca salariata Primariei avea dreptate, dar multn
Nu este obligatoriu de achitat obligatiile la buget pana in momentul cand se face succesiunea
Chiar daca nu a fost dezbatuta succesiunea,mostenitorii au dreptul sa informeze autoritatea fiscala despre decesul titularului de rol fiscal
Rol fiscal
mariavlaicu
Am si eu o intrebare, sotul meu a decedat in noiembrie anul trecut vrea sa schimb rolul fiscal de pe numele lui pe numele meu, pt a plati impozitul cu numele ... (vezi toată discuția)