avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozitul pe teren
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozitul pe teren

Buna ziua !

Situatia mea se prezinta in felul urmator :

In urma decesului mamei in 2002, a ramas o mostenire cuprinzand o suprafata de teren agricol extravilan si teren + casa in intravilan. Suntem 3 mostenitori iar succesiunea nu a fost inca dezbatuta din cauza neintelegerilor intervenite intre frati.
Mentionez ca, din momentul decesului si pana in prezent, eu am dat in arenda terenul arabil din extravilan, fiind beneficiara venitului. In urma cu cateva zile, am primit de la primaria localitatii unde este terenul o instiintare cu privire la plata impozitului atat pe terenul extravilan, cat si pe cel intravilan. Intrebarile mele sunt :

1. Sunt doar eu obligata la plata impozitului pe intreaga proprietate plus penalizari (o suma care nu e deloc mica) in conditiile in care potrivit art. 256 alin. 4 din Codul Fiscal,
In cazul in care nu se pot stabili partile individuale ale proprietarilor in comun, fiecare proprietar in comun datoreaza o parte egala din impozitul pentru terenul respectiv.”
?
2. Pot achita doar cota-parte din impozit ce-mi revine personal si sa-mi fie eliberat un act doveditor al acestei plati ?

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Claudia F., utilizator
Cel mai recent răspuns: Claudia F. , utilizator 12:34, 15 Martie 2011
Somatia e pe numele dvs? Daca da, in ce baza primaria a schimbat titularul de rol, neexistand niciun certificat de mostenitor?
Suma reprezentand impozit pe teren extravilan, intravilan si casa face parte din pasivul succesoral si toti mostenitorii care accepta succesiunea sunt obligati sa o achite. Art.256 alin.4 nu vi se poate aplica, deoarece nici dvs. si nici fratii nu sunteti proprietarii terenurilor.
Somatia este adresata mot-a-mot, citez : "Catre dna.........pentru defuncta..................". In momentul cand a survenit decesul mamei, terenul agricol din extravilan pe care il avea in proprietate facea deja de 1 an de zile obiectul contractului de arenda. La cateva luni de la deces, am primit o instiintare de la societatea care detinea terenul in arenda. Neputand ajunge personal, l-am trimis pe sotul meu caruia i s-a cerut sa depuna o cerere prin care sa beneficieze de venitul rezultat in urma exploatarii terenului arendat potrivit contractului.
Nu-mi este clara notiunea de "titular de rol". Nu stiu in ce baza primaria a schimbat acest titular. Stiu doar ca niciunul dintre frati nu am deschis succesiunea si nici nu am renuntat expres niciunul dintre noi in termenul legal de 6 luni.
Cu referire la contractul de arendare, tin sa precizez ca a fost reinnoit o data in 2006, si ultima oara in 2011, in februarie. Nu am fost notificata de plata impozitului decat dupa ultima reinnoire a contractului de arendare cand reprezentantul societatii agricole l-a inregistrat la primarie. I-am spus acestuia ca nu sunt proprietar, nu am un titlu de proprietate, nici macar un proces verbal de punere in posesie dar mi-a pus sub ochi titlul de proprietate al defunctei.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Claudia F., utilizator
Va rog, as dori si o a doua opinie.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de arenda bcpi.in bcpi.in Este valabil un contract de arenda incheiat de mostenitorii unui teren arabil extravilan in situatia in care succesiunea nu era dezbatuta(fac precizarea ca ... (vezi toată discuția)
Impozit teren agricol aurelsmeu aurelsmeu Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie legata de mostenirea unui teren extravilan si plata impozitului pe acest teren. Urmare a unui partaj judiciar care a ... (vezi toată discuția)
Rol fiscal persoane fizice daisy2016 daisy2016 Exista urmatoarea situatie: persoana A - decedata in urma cu 20 ani (cu trei copii B, C si D) a detinut in proprietate casa si teren intravilan - gradina, ... (vezi toată discuția)