avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit teren agricol
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit teren agricol

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie legata de mostenirea unui teren extravilan si plata impozitului pe acest teren.
Urmare a unui partaj judiciar care a avut ca obiect un TDP mi se stabileste prin sentinta publica definitiva si irevocabila, in luna martie 2014, un teren extravilan de 10000 mp. Dreptul mi-a fost stabilit ca fiind unic mostenitor al mamei mele, decedata in anul 2011, mentionata in TDP alaturi de sora sa, ambele mentionate ca mostenitoare a titularului TDP. (pentru sora mamei mele au participat 3 nepoti de-ai sai, unul dintre ei fiind chiar reclamantul – a solicitat partajul judiciar).
M-am prezentat la Primaria din localitate unde am depus o copie de pe sentita si am solicitat inscrierea mea pe ROL in Registrul agricol.
In luna iulie am solicitat Primariei constituirea unei comisii care sa delimiteze terenul. Totul s-a facut in prezenta mea primind si un exemplar din Procesul verbal intocmit in urma masuratorilor.
Cand am vrut sa platesc impozitul pe terenul agricol de la data inscrierii pe ROL mi s-a spus ca trebuie sa platesc impozit retroactiv din 2006.
Nu stiu daca aceasta impunere este mentionata in Codul de procedura fiscala, modificat si daca chiar trebuie platit retroactiv impozit pe un teren care efectiv anterior partajului nu a fost al meu, chiar daca sa spunem ca o perioada inainte de deces mama mea cred ca l-a cultivat (perioada 2007- 2011), chiar daca nu era efectiv pe numele ei.
Dobandirea prin partaj judiciar chiar a terenului pe pare mama mea il lucrase este o coincidenta.
Nu – mi amintesc ca mamei mele sa i se impuna impozit pe acest teren pana in anul 2011 cand a decedat, mai ales ca platea in fecare an impozit pe casa in care locuia, terenul intravilan aferent si alt teren extravilan pe care-l avea intr-un alt sat, aceeasi comuna, aceeasi Primarie.
Care este incadrarea legala a celor mai sus aratate si care se rezuma la urmatoarele intrebari:
1. In urma partajului am devenit proprietar cu efect retroactiv de la momentul dobandirii proprietatii de catre coproprietari, in cazul de fata daca mama mea nu a fost efectiv proprietara se poate spune ca efectul retroactiv se considera de la decesul mamei?.
2. Daca prin succesiune se preia si activul si pasivul defunctului?.
3. Daca se impune si o perioada de prescriptie - care este aceasta perioada pentru creante bugetare ?
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Mostenire teren agricol(exravilan) Valentin_Vaduva Valentin_Vaduva Am un teren agricol extravila(1Ha)mostenire de la mama mea care se afla in titlul de propietate al atatalui meu vitrg,cand s-a emis TDP mama mea decedase si ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe teren Claudia F. Claudia F. Buna ziua ! Situatia mea se prezinta in felul urmator : In urma decesului mamei in 2002, a ramas o mostenire cuprinzand o suprafata de teren agricol ... (vezi toată discuția)
Defalcare / impartire rol agricol raser raser Suntem doi frati mostenitori a catorva hectare de teren agricol. Succesiunea am facut-o cu niste ani in urma, dupa moartea mamei, singurul parinte. Rolul ... (vezi toată discuția)