avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare disperata la care am nevoie de ajutor !!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare disperata la care am nevoie de ajutor !!

Sunt angajata la o firma de stat si imi inceteaza contractul de munca pe perioada determinata, maine 31.08.2009- precizez ca nu mi s-a facut nici un raport de incapacitate profesionala, ba dimpotriva am fost laudata pt munca mea, insa mi s-a spus ca postul meu este vizat pt altcineva. Mi s-a propus semnarea (oarecum fortat) unui act aditional pt alt post pe o perioada determinata de o luna insa cu un salariu net inferior.
Primul CIM pe per. determinata mi-a fist incheiat pe 90 zile, desi functia nu era de conducere. Va rog spuneti-mi daca imi expira CIM-UL curent- pe per. determinata, am dreptul la somaj??
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:10, 30 August 2009
Perioada de 90 zile cim determinat nu are legatura cu functia de conducere. A fost si perioada de proba de 90 zile?
Daca aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni si cim incetat la expirarea termenului pentru care a fosta incheiat, adica cf. art. 56 lit.j, aveti dreptul la somaj.
Cum v-a spus si @namiru, in primul rand trebuie sa aveti stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de launi de la data depunerii dosarului la somaj.

Daca aveti acest stagiu si va inceteaza conrtactul de munca pe per. determinata la data expirarii lui, cu art 56 lit j, aveti dreptul la somaj.

daca in perioada somajului inceheiati un alt contract pe durata determinata, somajul se suspenda pe perioada acestui contract si se reioa la data expirarii lui.
1. Daca CIM a fost incheiat pe perioada determinata acesta inceteaza de drept la data expirarii lui.
2. Angajatorul nu este obligat sa-l prelungeasca chiar daca rezultatele muncii dvs. au fost foarte bune. S-ar putea sa predomine (cum altefel!?) "pila" care trebuie sa vina pe acel post.
3. Cum v-a spus si colega mea, @namiru, puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca veti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In primul rand va multumesc foarte mult pentru raspuns, apoi as mai avea o intrebare.

Situatia mea e urmatoarea: in 18 septembrie 2008 am lucrat timp de 3 ani la o banca privata, de unde mi-am dat demisia. Pe 1 iunie m-am angajat ca economista la firma de stat mentionata mai sus pe perioada determinata, pana pe 31.08.2009. In conditiile demisiei anterioare, pot solicita ajutor de somaj?
Indemnizatia de somaj se caorda in functie de midul in care v-a incetat ultimul contract de munca, deci nu are relevanta ca la un contract anterior v-ati dat demisia.

nu ati fost prea clara in ce priveste perioada lucrata.
dupa cum vi s-a mai zis, rebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimel 24 de luni calculate de la data cand veti depune dosarul la somja.

Alte discuții în legătură

Somaj! camelia21 camelia21 Buna seara! Ma confrunt si eu cu aceasta pb ca si alti romani!Mi se cere demisia de la servici pe motive care nu tin de mine,ca sa evit certurile si jignirele ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata camieudaria camieudaria intrebarea mea este urmatoarea ca si angajator , daca am un angajat cu contr pe per det , daca nu mai vreau sa-i prelungesc contr de munca sunt obligat sa-i ... (vezi toată discuția)
Somaj cami74 cami74 Daca am avut contract de munca pe perioada determinata, am dreptul la somaj? Multumesc. (vezi toată discuția)