avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diminuare salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diminuare salariala

Buna seara,
Incerc sa va expun cat mai succint o situatie si va rog sa-mi dati un sfat.
Lucrez intr-un birou de contabilitate al unei societati. Suntem cinci persoane. Una dintre colege a indeplinit conditiile de pensionare la limita de varsta zilele trecute, dar nu vrea sa plece.Si-a depus dosarul de pensionare, dar tacit i s-a incheiat un alt contract, chipurile aprobat de CA (din care face parte).Situatia ii convine foarte mult pentru ca nu prea are multe sarcini si responsabilitati.
Problema mea si a celorlalte colege este faptul ca, din cauza situatiei financiare proaste in care se afla firma in acelasi CA s-a luat hotararea de diminuare a salariilor noastre(a tuturor), fara sa ni se spuna nimic, pur si simplu ni s-a scazut o suma fixa, care reprezinta aproximativ 40%,de pe statele de plata.
Va rog mult sa-mi spuneti daca e legala aceasta hotarare si daca nu, cum se
poate intervenii impotriva ei si cui trebuie sa ne adresam, mai ales pentru faptul ca noi am fost dispuse sa preluam toata munca colegei pensionate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vanatorul , utilizator 23:57, 11 Noiembrie 2016
art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

In speta, modificarea salariului nu se poate face unilateral de catre angajator decat în ipoteza incidenţei unui act normativ sau a unui contract colectiv de muncă

Prin urmare, decizia unilaterala de modificare a salariului trebuie constestata in instanta.
Va multumesc pentru raspuns si operativitate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare functie in multinationala liliana-gina liliana-gina Am fost anuntati ca se va modifica organigrama. Eu cand am fost angajata am fost angajata pe functie de conducere. Sunt si la ora actuala pe ... (vezi toată discuția)
Modificare (in minus) salariu jenicaprod jenicaprod Buna ziua. Salariul din contractul individual de munca, poate fi modificat (in minus),prin dispozitia angajatorului fara a fi anuntat? Mentionez ca execut ... (vezi toată discuția)
Reducere salariu pe cm Medeea1 Medeea1 Va rog sa imi spuneti daca conform noului cod al muncii este posibil reducerea salariului pe cartea de munca fara a schimba incadrarea sau timpul de lucru. Mai ... (vezi toată discuția)