Pe 12 sept a.c. am facut oferta vanzare teren agricol, la primarie (3,33 h, 3 frati, neiesiti din indiviziune, toti trei de acord sa vindem). In aceeasi zi, arendasul nostru a depus doc. ca accepta cumpararea, dupa cum stabilisem anterior. Verbal ne-am inteles sa ne intalnim pe 27 oct. la notar pt. a intocmi o promisiune de vanzare.
Au fost intre timp eliberate avizele finale de la Camera agricola, avem toate actele in regula.
La data stabilita - 27.10 s-a prezentat solicitand o amanare, invocand ca va obtine un imprumut de la banca, astfel reusind sa achite pe 10 nov. plata terenului, conform acceptului depus
In acest timp, nu ne-a mai raspuns la tel si la mesaje, in 10 nov. nu s-a prezentat la notar, nu ne-a mai dat niciun fel de semn.
In aceste conditii, ce putem face, suntem obligati sa asteptam 6 luni sa vedem daca aceasta persoana cumpara terenul sau putem anula actele si face o alta oferta pt un alt cumparator?
Arendasul poate fi tras la raspundere in vreun fel pt paguba pe care ne-a produs-o? Noi am avut si alt cumparator dar stiam ca el , ca arendas, are prioritate. Nu am refecr la despagubiri materiale, ci daca are vreo raspundere legala. Nu mi se pare normal sa stam dupa acst om 6 luni si fara a avea vreo garantie ca va cumpara, noi dorind sa vindem cat mai repede.
1. Dacă nu ați încheiat cu arendașul un ante-contract, puteți încheia actul de vanzare cumpărare cu un alt cumpărător.
2. Dacă nu și-a respectat opțiunea de cumpărare și faceți dovadă că a existat un alt cumpărător la aceiași valoare cu cea oferită de el care a renunțat ca urmare a actului depus de el la primărie, puteți solicita valoarea înscrisă de el în act și păstra terenul spre a-l vinde în viitor altui cumpărător. Atenție, există costuri (taxă de timbru, avocat, expert, etc.)
Multumesc, dar dovada nu o am. As vrea sa ma lamuresc insa daca acum eu pot retrage din notariat acele acte, practic sa anulez tot ce am inceput si sa fac o noua oferta de vanzare la primarie. Daca da, sunt obligata sa astpt 6 luni sau nu? Cat de repede pot face alta oferta? Va multumesc.