avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alegerea reprezentantilor salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alegerea reprezentantilor salariatilor

Imi poate spune cineva daca exista vreo lege care sa reglementeaze alegerea reprezentantilor salariatilor. Care sunt modalitatile de alegere, remuneratia, etc
Cel mai recent răspuns: Bogdan_Polo , utilizator 14:15, 16 Noiembrie 2010
art 224-229 Codul muncii.

julex a scris:

Imi poate spune cineva daca exista vreo lege care sa reglementeaze alegerea reprezentantilor salariatilor. Care sunt modalitatile de alegere, remuneratia, etc


Inafara de prevederile din Codul Muncii, art. incepand cu 224, legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca, in fapt se procedeaza astfel:
- se face adunare cu toti salariatii si se propune un reprezentant
- se intocmeste un proces-verbal, "...astazi 00/00/0000 in care a fost desemnat reprezentantul salariatilor, dl. X...care sa repreinte salariatii la negocierea CCM....." se enumereaza toti participantii si semnaturi;
- reprezentantul trebuie sa aiba minim 21 ani si cel putin 1 an vechime in unitate.
1. Colegele mele v-au spus cadrul legal care reglementeaza alegerea reprezentantilor salariatilor.
2. Nu confundati reprezentantii salariatilor cu sindicatele legale. Ei nu sunt retribuiti iar salariatii nu platesc cotizatie.
3. Conform Codului muncii, acestor reprezentanti alesi li se acorda, de catre angajator, 20 de ore pe luna (platite normal de angajator) pentru rezolvarea problemelor salariatilor.
4. Cititi Codul muncii si Legea 130/1996 si va lamuriti!
Ceea ce nu inteleg este urmatorul fapt: Exista doua categorii de reprezentanti sau doar una singura, care are si atributiile prevazute de Legea 130/1996 si de Codul muncii. In acest sens se fac doua alegeri, una pt reprezentantii salariatilor pt contractul colectiv de munca, iar alta pt reprezentantii potrivit Codului muncii. Reprezentantii salariatilor pt comitetele de sanatate si securitate in munca sunt cei alesi potrivit Coduui muncii?
Cele 20 de ore sunt in plus fata de cele 8 ore/zi de munca?
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
julex, utilizator
julex:
1. Nu confundati lucrurile, sunt doua probleme distincte.
2. Reprezentantii salariatilor (conf. Legii 130/1996) sunt alesi pentru a apara si promova interesele salariatilor si a negocia CCM acolo unde nu exista sindicat.
3. Comitetele de sanatate si securitate in munca se refera exclusiv la problemele de protectie a muncii.
4. Si Codul muncii (art.224-2209) si Legea 130/1996 fac referire la aceiasi reprezentanti.
5. Cele 20 de ore intra in cele 8 ore de munca si sunt platite de angajator.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Alegerea reprezentantilor salariatilor alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Societatea noastra vrea sa demareze negocierea colectiva. In acest sens, se vor alege reprezentantii salariatilor. La un nr de 54 angajati, am ... (vezi toată discuția)
Reprezentantii salariatilor Geta Ramona Geta Ramona Pot avea reprezentantii salariatilor functii de conducere in cadrul unitatii? (vezi toată discuția)
proces verbal al adunarii angajatilor alinaion82 alinaion82 • PROCES VERBAL al adunarii angajatilor incheiat cu ocazia alegerii reprezentantilor ... (vezi toată discuția)