avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentantii salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentantii salariatilor

Pot avea reprezentantii salariatilor functii de conducere in cadrul unitatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:22, 8 Mai 2010
Si persoanele care ocupa functii de conducere sunt salariati, nu?
Au aceleasi drepturi in privinta alegerii ca reprezentanti ai salariatilor, depinde de majoritatea salariatilor daca ii aleg sau nu.
Intrebarea dumneavastra este neclara.

Daca intrebarea este: Pot fi reprezentanti ai salariatilor, angajatii care au functii de conducere? raspunsul este: pot, cu exceptia functiilor de conducere care le este interzis, prin acte normative, sa aiba aceasta ocupatie
Daca e sa ne luam dupa art. 224 din Codul Muncii , nu exista niciun impediment . iata ce prevede :
(1) Pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor salariaţii care au împlinit vârsta de 21 de ani şi care au lucrat la angajator cel puţin un an fără întrerupere.
(2) Condiţia vechimii prevăzute la alin. (1) nu este necesară în cazul alegerii reprezentanţilor salariaţilor la angajatorii nou-înfiinţaţi.
(3) Numărul de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor se stabileşte de comun acord cu angajatorul, în raport cu numărul de salariaţi ai acestuia.
(4) Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani.

Daca e sa ne luam dupa art. 20 al legii 130/1996 iarasi nu exista niciun impediment . Iata ce se prevede :
Art. 20.
Contractul colectiv de munca se poate incheia si in unitatile in care nu exista organizatii sindicale sau acestea nu indeplinesc conditiile de reprezentativitate prevazute la art. 18 alin. (2). In acest caz, salariatii isi aleg reprezentantii la negociere prin vot secret. La alegerea reprezentantilor salariatilor vor participa cel putin jumatate plus unu din numarul total al salariatilor. Reprezentantii salariatilor sunt desemnati in raport cu numarul voturilor obtinute.
Si totusi exista situatii in care acestia nu pot fi desemnati reprezentanti ai salariatilor si anume cand intra sub incidenta altor acte normative ce privesc in special incompatibilitatile .
Din punct de vedere legal nu exista niciun impediment care sa se opuna alegerii unor persoane cu functii de conducere ca reprezentanti ai salariatilor ... dar posibil sa exista o stare (sa-i zicem) de incompatibilitate in conditiile unui conflict de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegerea reprezentantilor salariatilor julex julex Imi poate spune cineva daca exista vreo lege care sa reglementeaze alegerea reprezentantilor salariatilor. Care sunt modalitatile de alegere, remuneratia, etc (vezi toată discuția)
Alegerea reprezentantilor salariatilor alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Societatea noastra vrea sa demareze negocierea colectiva. In acest sens, se vor alege reprezentantii salariatilor. La un nr de 54 angajati, am ... (vezi toată discuția)
Negocierea colectiva daniela_circiumaru daniela_circiumaru Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea \\\"poveste\\\"? Este vorba despre o firma din domeniul vanzarilor, cu agenti in toata tara. Saptamana viitoare se ... (vezi toată discuția)