avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Concluzii privind lipsa de raspuns la plangerea ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Concluzii privind lipsa de raspuns la plangerea prealabila

Ce se poate intampla si ce ar trebui facut daca de exemplu o institutie publica nu raspunde la plangerea prealabila nici dupa expirarea termenului de 30 de zile prevazut de art. 2, alin. 1, litera h) din Legea nr. 554/2004 nici dupa cel de 45 de zile , nici dupa cateva luni de zile (adica daca nu raspunde )?
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2016
Cornelissa, utilizator
actiune in instanta
Nu mai așteptați răspunsul, timpul trece în defavoarea dvs. Trebuie să vă adresați instanței de contencios administrativ în termen de 6 luni de la data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile.
Multumesc mult pentru raspuns, as mai avea o intrebare:
-in situatia in care in plangerea prealabila a fost invocata o neregula a institutiei publice pentru care este indreptatita aceasta sa actioneze in instanta, iar termenul in care trebuie sa o faca este de 1 an, trebuie asteptat un an sau trebuie actionat in instanta tot in interval de 6 luni ? Daca da, adica trebuie interval de 6 luni si in al doilea caz, -conform carei reglementari legale?
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
Cornelissa, utilizator
Bineînţeles că nu trebuie să aşteptaţi 1 an. Instituţia poate să se adreseze instanţei, nu este obligată să o facă. Faptul că dvs. aţi făcut plângere prealabilă nu o obligă la nimic (şi probabil că nici nu o impresionează prea tare).

Prevederea este art. 11, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
Articolul 11
Termenul de introducere a acţiunii
(1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
[...]
c) data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
[...]

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Actionati in instanta cat mai repede daca considerati ca aveti dreptate.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in contencios administrativ ROMANFLORIN ROMANFLORIN Inainte de a ataca in instanta un act adm se face plangere prealabila la emitent in termen de 30 de zile de la comunicare. Cand incepe, insa, sa curga termenul ... (vezi toată discuția)
In ce termen se poate contesta in instanta un act administrativ? mitrascamaria mitrascamaria Termenul in care se poate contesta un act administrativ ,respectiv o dispoziţie,în contencios administrativ(Tribunal),conform Legii nr.554/2004 ,privind ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pentru a contesta o sanctiune disciplinara? jonny81 jonny81 buna ziua sunt functionar public si am primit o sanctiune disciplinara pe un motiv cred eu penibil am fost gasit fara cascheta de sef cand a venit in control ... (vezi toată discuția)